Počinje međustranački dijalog uz posredovanje EP u Skupštini Srbije: Ko moderira razgovor, ko učestvuje i ko je odustao

0
Foto: Profimedia

Danas i sutra će u Skupštini Srbije biti održan međupartijski dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Predsednik Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Makalister juče je u intervjuu za Blic naveo da su u dijalog pozvane sve političke grupe i stranke koje su pristale da se sastanu sa njima na pripremnim konsultacijama, sugrešući da ih podjednako zastupa lider grupe, jedan političar i jedan politički savetnik (fakultativno), preneo je RTS.

Demokratska stranka je, posle odluke Predsedništva, saopštila da neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije zakazanim u parlamentu, preneo je Blic.

DS će, kako je navedeno, nastaviti aktivnosti i razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i relevantnim domaćim organizacijama o uspostavljanju uslova za “slobodne i poštene izbore”.

Demokratska stranka Srbije, kako je izjavio njen predsednik Miloš Jovanović, takođe neće učestvovati u skupštinskom dijalogu posredstvom EP, preneo je N1.

Jovanović je za televiziju Prva rekao da je DSS vrlo pristojnim pismom odgovorio predsednici parlamenta Maji Gojković da neće prisustvovati razgovorima, i da je to načelni stav jer su pozvani stranci da učestvuju u razgovorima.

“Naš načelni stav je da naše domaće političke probleme moramo da rešavamo u okviru četiri zida naše kuće, u okviru institucija sistema i isključivo u razgovoru relevantnih srpskih političkih aktera“, kazao je lider DSS.

Pokret slobodnih građana saopštio je da će učestvovati u međustranačkom dijalogu uz posredovanje EP.

Kako se navodi u saopštenju PSG, na taj način će “nastaviti borbu za fer i demokratske izborne uslove na koju smo se obavezali potpisivanjem Sporazuma sa narodom”.

“Zahvalni smo na pozivu koji je došao nakon otvorenog pisma predsednika Pokreta Sergeja Trifunovića predsedniku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru. Pozdravljamo spremnost Evropskog parlamenta da posreduje u pregovorima vlasti i opozicije i prihvatamo poziv jer je dijalog jedini demokratski način da dođemo do suštinskih promena”, poručili su iz ovog pokreta.

Stranka moderne Srbije istakla je da podržava svaku misiju dobre volje koja za cilj ima “poboljšanje demokratije” u Srbiji, te da će učestvovati u međustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom EP, preneo je B92.

“Istovremeno smatramo nedobronamernim stavove kojima se ova misija degradira nazivanjem predstavnika Evropskog parlamenta ‘bivšim’, jer se radi o političarima sa iskustvom u zemljama u kojima je demokratija nerazvijena i funkcioniše tek na zahtev međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju.

Međustranački dijalog održaće se u Narodnoj skupštini, a Dejvid Makalister rekao je da je to prirodno mesto za početak, jer je sveobuhvatni cilj dijaloga da se stvori prostor za istinski međustranački dijalog.

On je podsetio da je, kada su se bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn sreli s predstavnicima opozicije i vlasti u avgustu, velika većina njih izrazila iskrenu volju da učestvuje u dijalogu koji pomaže EP.

Na pitanje da li će biti prisutne neparlamentarne stranke, civilno društvo, Makalister je rekao da je dijalog zamišljen kao međustranački i da je otvoren za različite političke snage.

Sa srpskim političarima će, bez prisustva medija, razgovarati izaslanici EP Eduard Kukan i Knut Flakenštajn, koji će posle svake od predviđene tri runde saopštavati šta je dogovoreno.

“Kako bismo započeli svaku sesiju dijaloga, pozvaćemo stručnjake za izborne standarde da daju uvodne stručne napomene. Međutim, samo političke grupe i stranke učestvuju u dijalogu”, napomenuo je Makalister.

Kako su mediji ranije objavili, međustranački dijalog odvijaće se prema pravilu “Žan Mone” koji, između ostalog, podrazumeva da nema medijske komunikacije političkih aktera koji učestvuju u dijalogu sve dok se iz njega ne izrodi neko konkretno rešenje.