Počinje izgradnja Beogradskog metroa: Prvi radovi na Makiškom polju

0
Printscreen/YouTube/Beogradske rs

Dikrektor “Beogradskog metroa” Stanko Kantor rekao je da će Beograd da se izmeni sa izgradnjom metroa, sa novim linijama BG voza, novim redovima vožnje, češćim polascima, a planirano je unapređenje tramvajskog sistema. 

“Za društvo je važno da je ovo najveći projekt koji se ikad radi u Srbiji, multidisciplinaran je i ovo je priklika da se iškoluju nove generacije stručnjaka, inženjera i da podignemo nivo znanja u našem društvu”, istakao je Kantor, a prenosi RTS.

Prva linija će imati 21 kilometar, započinje u Železniku, na Makiškom polju i završava se u Mirijevu.

“Druga linija, koja treba da počne da se radi dve godine kasnije, a rade se projekti, će ići od Zemuna do Mirijeva”, rekao je Kantor.

Govoreći o dubini metroa, Kantor kaže da to varira u zavisnosti od dela grada – stari deo Beograda je brdovit tako da će imati duboke stanice, do 38 metara.

“Biće i pliće do 15 ili 20 metara”, kaže Kantor.

Govoreći o primedbama, Kantor je rekao da su one delom uvažene – koje su procenjene da imaju osnova za to a deo njih nije.

“Ono što je odredilo pravce kretanja linije pozicije stanica su studije koje su rađene četiri-pet godina pre nego što je počeo da se radi generalni projekat i to je analiza tokova putnika i na osnovu toga su definisane stanice”, objasnio je Kantor.