Počinje ispitivanje vakcine za HIV: Nakon razvoja AstraZenekine vakcine, naučnici sa Oksforda planiraju da pobede AIDS

0
Profimedia

Nakon razvoja vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa, naučnici sada imaju novi cilj – vakcinu protiv HIV-a.

Oksfordov Institut Džener nada se da će virus koji dovodi do AIDS-a uspeti da pobedi vakcinom razvijenom korišćenjem tehnologije protiv koronavirusa.

Ispitivanje vakcina za zaštitu od HIV-a započeće za nekoliko nedelja, jer tehnologija koja se koristi za Covid-19 dovodi do najvećeg napretka protiv AIDS-a otkako se pojavio pre 40 godina, piše Tajms.

Tim sa Instituta Džener na Univerzitetu Oksford, koji je razvio vakcinu protiv koronavirusa AstraZeneka, treba da započne prvu fazu ispitivanja vakcine HIV-a u Velikoj Britaniji, Keniji, Zambiji i Ugandi do kraja ovog meseca.

Poput vakcine AstraZeneka za Covid-19, vakcina protiv HIV-a koristi genetski modifikovani adenovirus šimpanze za transport genetskog koda u telo.

I kompanija Moderna, koja je razvila vakcinu protiv koronavirusa, najavila je da će ove godine početi prvu fazu ispitivanja vakcine protiv HIV-a.

Posle više od 30 godina pokušaja, moglo bi doći do obećavajućeg napretka u potrazi za vakcinom za HIV, virus koji uzrokuje AIDS jer više timova u svetu radi na vakcini protiv HIV-a.

Preliminarni podaci ranog stadijuma kliničkog ispitivanja Međunarodne inicijative za vakcinu protiv AIDS-a i kalifornijskog Istraživačkog isntituta Scripps, pokazujju da nova vakcina protiv HIV-a obećava, preneli su mediji početkom aprila.

“Ovo su vrlo rane studije. Ali bez obzira na to, provokativne su”, rekao je dr Vilijam Šafner, profesor preventivne medicine i zaraznih bolesti sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, koji nije bio uključen u kliničko ispitivanje.

Iako će kandidat za vakcinu i dalje morati da se testira u većim studijama, stručnjaci se nadaju da bi ova vakcina mogla uspeti tamo gde drugi nisu uspeli.

Novo istraživanje IAVI-a i Scripps-a pokušava da razvije vakcinu koja pomaže telu da stvori „široko neutrališuća antitela“. Istraživači se nadaju da će stimulisati imuni sistem osobe protiv mnogih varijanti i mutacija HIV-a.

Njihova rana faza, kliničko ispitivanje faze 1, koje je još uvek u toku, obuhvatila je 48 zdravih odraslih osoba koje su primile ukupno dve doze vakcine ili placeba, u razmaku od dva meseca. Preliminarni podaci su pokazali da je 97% onih koji su primili vakcinu da njihov imuni sistem može da stvori ova široka antitela.

Istraživači iz IAVI i Scripps sarađuju sa kompanijama, poput Moderne, kako bi iskoristili mRNA tehnologiju koja se koristi u razvoju vakcina protiv COVID-19. Iako se vakcina protiv HIV-a koja se proučava u ovom ispitivanju ne zasniva na mRNK, istraživači razmatraju kako se tehnologija mRNK može koristiti u budućnosti za dalji razvoj HIV vakcine.