Počinje analiza smrtnih ishoda od koronavirusa: “Obuhvatiće i one koji se nisu lečili u bolnici”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je da će juče formirana Posebna komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih korona virusom obuhvatiti i oni koji se nisu lečili u bolnici.

On je na RTS-u naveo da će komisija raditit transparentno, a da je u interesu Srbije i budućih generacija da se ustanovi pravi broj.

“Jedini način da se dođe do pravog uzroka smrti je obdukcija. One nisu vršene zbog preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a kasnije i zbog nemogućnosti da se obezbede svi uslovi za obducenta da ne bude zaraze. Osnovni dokument koji će nam pomoći u ovoj analizi je dokument o smrti iz kojeg ćemo crpeti sve podatke za analizu”, rekao je Đerlek.

U potvrdi o smrti, kako navodi, postoje svi podaci, od imena i prezimena do osnovnog uzroka smrti.

“Obuhvatićemo one gde je korona virus direktan uzrok smrti, ali i one koji nisu bili PCR pozitivni, ali je njihova klinička slika odgovarala korona virusu. Obuhvatićemo i one koji se nisu lečili u bolnici, a takvih nije mali broj i gde su mrtvozornici konstatovali smrt…. Obuhvatićemo i najširi mogući broj onih koji su uopšte imali dodira sa koronom”, rekao je Đerlek.

Potvrde o smrti se nalaze u zdravstvenim ustanovama, matičnim jedinicama lokalne samouprave i u Zavodu za statistiku.

Analiziraće se, dodaje Đerlek, i smrtni ishodi predstavnika zdravstvene struke.

“Teško je i govoriti o ovoj temi, a posebno raditi. Mnogi od nas su izgubili bliske prijatelje. Naše kolege sa kojima smo radili, ali ćemo pokušati da budemo objektivni da uradimo ovo za zdravstvene radnike i buduće generacije”, navodi Đerlek.

Prema zvaničnim podacima, od marta prošle godine u Srbiji je korona virus registrovan kod više od 711.000 građana, a od njegovih posledica je preminulo 6.834 ljudi.