Počinje 50. Radost Evrope

  0

  Centralna proslava pedesetog rođendana Međunarodne manifestacije dece Evrope ,,RADOST EVROPE’’ održaće se od 2. do 5. oktobra 2019. godine u Beogradu. Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent Dečji kulturni centar Beograd. Ovogodišnji festival realizovaće se uz podršku brojnih sponzora, darodavaca i prijatelja, na čelu sa generalnim pokroviteljem kompanijom „Forma Ideale” iz Kragujevca, koja ima dugogodišnju tradiciju u realizaciji brojnih aktivnosti posvećenih deci i dečijem stvaralaštvu.

  Manifestacija počinje u sredu 2. oktobra karnevalom u centru grada – svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Jermenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske, Turske i Ukrajine. Specijalni gosti sa drugog kontinenta biće deca iz Kine.

  Okupljanje učesnika karnevala počinje u 12.30 časova na Trgu republike, gde će nastupiti hor od tri stotina dece iz šest beogradskih osnovnih škola, okupljenih u projektu „Beograd peva” Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu gradske uprave grada Beograda. Pored učesnika manifestacije „Radost Evrope”, obučenih u svoje tradicionalne nošnje, karnevalsku atmosferu upotpuniće kostimirani mališani iz PU „Dečji dani” (koji ove godine obeležavaju svoj jubilej – sto godina predškolske ustanove), deca u srpskim nošnjama iz Umetničkog centra „Talija”, Cica Mica klovnica i klovn na štulama, kao i predimenzionirana metalna lutka „Kontrol Nik” koju pokreću četiri glumca. Na Trgu republike biće postavljeni i punktovi kompanije „Forma Ideale”, kompanije NIS i Udruženja „Plava školjka”, na kojima će deca moći da učestvuju u kreativnim radionicama.

  Svečani defile učesnika predvodiće Vojni orkestar iz Niša pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića, mažoretkinje iz Pančeva, Kovina i Tivta, kao i Duvački orkestar MŠ „Josif Marinković” iz Zrenjanina. Karnevalska povorka krenuće u 13 časova Knez Mihailovom ulicom, u kojoj će biti postavljeni muzički punktovi – Hor iz Francuske (dirigent Nina Pal Marković) i Hor Kulturnog centra Zrenjanin (dirigent Senka Milisavljević) ispred Francuskog kulturnog centra; Dečja filharmonija (dirigent Vera Ilić) i Baletski studio DKCB ispred SANU i Galerije ULUPUS i Dečji orkestar OŠ „Miloje Vasić” (dirigent Ognjen Marković) ispred Fakulteta likovnih umetnosti.

  Svečano otvaranje počinje u 13.30 na terenima KK „Partizan” na Kalemegdanu. U programu, koji vode Leontina Vukomanović i Strahinja Radovanović, učestvuju karatistkinje kluba NIPPON Tanje Petrović, koja će izvoditi kate uz himnu manifestacije – „Zdravica”, deca iz Švedske sa cirkuskom tačkom i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd koji će otpevati pesmu „Deca Evrope”.

  Pored muzičko-scenskih programa, od prvog dana manifestacije mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope” u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8). Svečano otvaranje izložbe biće u 18 časova. Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je oko 3000 radova iz država sa skoro svih kontinenata – Argentine, Australije, Bugarske, Belorusije, Crne Gore, Kine, Češke Republike, Egipta, Grčke, Mađarske, Indije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Republike Severne Makedonije, Rusije, SAD, Slovenije, Slovačke, Srbije, Šri Lanke i Tajlanda. Ove godine gosti Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope” dolaze iz Slovačke i Rumunije, među kojima će biti dečak Samuel Strela, koji je 2017. godine dobio nagradu u individaulnoj kategoriji za svoj likovni rad (grafika). Po njegovom radu urađen je prvi mural – na zidu osnovne škole „Starina Novak“, kao početak obeležavanja pola veka postojanja manifestacije. Kako bi manifestacija i vizuelno živela narednih decenija biće oslikani murali i na fasadama drugih beogradskih osnovnih škola, prenoseći na zidove autentične dečje likovne radove iz više od 40 zemalja širom sveta.

  Narednog dana, u Dečjem kulturnom centru Beograd održaće se koncerti „Susreti prijateljstva”, na kojima će se muzičko-scenskim nastupima predstavljati deca iz dvadeset dve zemlje. Svoje najbolje nastupe, kako u kreativnom, tako i u izvođačkom i vizuelnom smislu, učesnici manifestacije prikazaće na spektakularnom Gala koncertu u Sava Centru 5. oktobra, od 18 časova.

  Pored zanimljivog festivalskog programa, mališane očekuje nezaboravno druženje i uspostavljanje prijateljstava koja mogu trajati ceo život.