Početkom oktobra stižu vakcine protiv sezonskog gripa o trošku države

0
EPA-EFE/YOSHIKAZU TSUNO

Republički fond za zdravstveno osiguranje završio je postupak javne nabavke vakcina protiv sezonskog gripa, a prema rečima direktorke Sanje Radojević Škodrić o trošku države nabavljena je četvorovalentna odnosno najkvalitetnija Sanofi Pasteur vakcina.


U skladu sa planom Instituta za javno zdravlje „Batut“ obezbeđene ukupne količine četvorovalentne vakcine protiv gripa iznose 373.360 doza, a vakcina će u Srbiju stići 1.oktobra. Nakon toga, Institut za javno zdravlje „Batut“ napraviće organizaciju i distribuciju tih vakcina u skladu sa kategorijama, koje se nisu menjale.

Naime, po programu obavezne imunizacije definisane su kategorije koje mogu da dobiju ovu vakcinu o trošku države, a to su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti
ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite.