(Beta) – Španska vlada najavila je danas da se nada da će protiv koronavirusa vakcinisati između 15 i 20 miliona svojih sunarodnika do maja ili juna iduće godine, a od tog broja 2,5 miliona do kraja februara.

Španija ima 47 miliona stanovnika.

„Procenjujemo da ćemo moći da počnemo sa kampanjom vakcinacije početkom januara“, rekao je ministar zdravlja Salvador Ila, za vreme posete San Sebastijanu na severu zemlje.

Španski premijer Pedro Sančes koji se obratio novinarima neposredno posle toga tokom posete Cantabriji na severu, ocenio je da će 2,5 miliona ljudi biti vakcinisano u prvoj fazi kampanje, koja je predviđena da traje dva meseca.

Ta faza obuhvata stanovništvo procenjeno kao prioritetno, a to su osobe u staračkim domovima, osobblje koje se o njima brine, zdravstveni radnici u prvoj liniji, odnosno oni u bolnicama i jako ugrožene osobe, rekao je Ila.

U drugoj fazi koja će prema vladi biti u maju ili junu trebalo bi da se vakciniše između 15 i 20 miliona ljudi, rekao je Sančes. 

Rekao je da će sse to omogućiti postepenim povećanjem broja doza vakcina koje će Španija dobijati, čime će moći da povećava broj vakcinisanih.

Nije precizirano koje će osobe biti uključene u vakcinaciju u toj drugoj fazi, ali plan koji priprema vlada razlikuje 15 grupa posle ciljanih kategorija u januaru i februaru, među kojima su starije osobe i osobe slabog zdravlja.

„Treća faza, kada bude na raspolaganju veliki broj vakcina će nam omogućiti da pokrijemo celokupno stanovništvo“, dodao je Sančes.

Ta treća faza bi trebalo da počne početkom leta ali Sančes nije rekao kada vlada procenjuje da će biti vaksinisani svi Španci koji to budu želeli. Vakcinacija neće biti obavezna.

Španska vlada već je najavila nabavku 100 miliona doza vakcina u okviru ugovora koje je Evropska unija potpisala sa više farmaceutskih laboratorija. Skoro sve te vakcine zahtevaju dve doze po osobi.

Sa više od 46.000 umrlih i gotovo 1,7 milion potvrđenih slučajeva zaraze Španija je jedna od evropskih zemalja najteže pogođenih pandemijom. Situacija se malo poboljšala poslednjih nedelja. Stopa zaraze se skoro prepolovila u novembru i sada je oko 240 za 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.