Na šestom okruglom stolu o izbornim uslovima, koji se održava na FPN, Srpska napredna stranka predložila je set mera koje je vlast spremna da implementira kako bi unapredila izborne uslove, preneo je N1.

Ministar policije Nebojša Stefanović, koji je učestvovao na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka, kaže da to nije konačan set mera, da će dodatne mere biti predložene u ponedeljak posle dodatnih konsultacija sa koalicionim partnerima.

Među tim merama su i one koje imaju za cilj sprečavanje funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih sredstava u kampanji, rekao je Stefanović.

„Mi smo u najvećoj meri uzeli preporuke nevladinih organizacija koje su predlagali na ovim sastancima. To nisu samo izmene zakona, imate i treninge i obuke“, poručio je ministar Stefanović.

Najavio je i da će upražnjena mesta u Savetu REM-a biti popunjena.

Za Pokret slobodnih građana to je dovoljno da odlože najavljenu odluku o eventualnom bojkotu izbora. Član predsednistva PSG Petar Miletić kaže da će taj Pokret sačekati kraj dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta. Predloge koje je dao SNS vidi kao pomak u dobrom pravcu.

Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije kaže da moraju detaljnije da prouče mere za koje vlast tvrdi da je spremna da primeni da bi imali jasan stav o tome koliko te mere unapređuju izborne uslove.

Šesti okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima na FPN bio je posvećen unapređenju ostvarivanja biračkog prava.

Sastanku su, iz SNS, prisustvovali i Vladanka Malović i Vladimir Orlić.

Prisutni su bili i predstavnici drugih vladajućih stranaka (SPS, Pokret socijalista, PUPS i SDP).

Opoziciona grupacija Savez za Srbiju nije bila na okruglom stolu.

Opozicione partije na Fakultetu političkih nauka predstavaljali su Čedomir Jovanović (LDP), Vladimir Đurić (Stranka moderne Srbije), Rade Veljanovski (Građanski demokratski forum), Petar Miletić i Pavle Grbović (PSG).

Prisutni su bili i predstavnici LSV, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i SDA Sandžaka.

Iako su pozvani, na sastanku nisu bili i predstavnici Republičkog javnog tužilastva.

Kako je objasnio organizator razgovora Milan Antonijević, iz Fondacije za otvoreno društvo, svoj izostanak obrazložili su time da Tužilastvo ne može da učestvuje na političkim skupovima.

Skup je, kao i prethodnih pet, počeo tako što su predstavnici nevladinog sektora predstavili preporuke. Ovoga puta osim Crte, Cesida i Transparentnosti, to je učinio i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.