Kanađanin Kolin Dauler proteklih dana se našao na naslovnicama većine svetskih medija, zahvaljujući svom nesvakidašnjem poduhvatu. On je uspeo da se odbrani od grizlija teškog više od 150 kilograma – uz pomoć običnog džepnog peroreza.

Dauler je zahvaljujući neverovatnoj sreći uspeo da preživi, a trenutno se nalazi u bolnici u Vankuveru, prenosi B92 pisanje medija.

On je vozio svoj planinski bicikl na području Britanske Kolumbije, oko 300 kilometara severno od Vankuvera, kada ga je napao medved. Pokušao je da se popne na Maunt Dudži Dauler, planinu koja je dobila ime po njegovom dedi.

Kolin je u džepu imao suzavac u spreju, ali mu je isti tokom puta negde ispao. On je proveo noć u šumi, a sledećeg dana je krenuo nazad. Spuštajući se niz put, koji se koristi za izvlačenje posečenih stabala, na jednom skretanju je ugledao ogromnu zver.

Dauler je od grizlija bio udaljen 30 metara, javio je Bi-Bi-Si.

„Nisam znao šta da uradim u trenutku, pa sam počeo da ‘razgovaram’ sa njim“, ispričao je on. Pričao je mirnim glasom u pokušaju da smiri životinju.

Onda je bacio svoj ruksak u pokušaju da zbuni medveda, ali u tome nije uspeo. Zatim je uzeo štap za planinarenje, i njime probao da drži medveda na distanci ili da ga, možda, uplaši. A kada je medved ugrizao štap, ovaj nesvakidašnji sukob je „eskalirao“.

Dauler je pokušao da se odbrani koristeći se biciklom, ali je grizli udario i potom pregazio bicikl. Zatim ga je ugrizao za levi bok i tako ga vukao nekih 15-ak metara.

Tada je nastao pravi horor, jer je medved počeo da grize Kolinov stomak.

„Čuo sam njegove zube kako stružu o moje kosti, ali sam odlučio da se borim. Prvo sam pokušavao da mu gurnem prste u oči, ali nisam uspeo. Onda sam iz džepa izvadio nožić i zabio mu ga u vrat. Tada me je pustio“, ispričao je nesrećni Kanađanin.

On je, potom, nekako uspeo da se vrati na bicikl i da odjuri do kampa drvoseča. Uspeo je da im kaže da ga je napao medved, a onda se onesvestio.

Radnici u kampu su mu spasili život. Vlasti su ubrzo locirale ranjenu životinju i ubile je.

Kako se ispostavilo, u pitnaju je bio grizli kapitalac, star oko 4,5 godine i težek više od 160 kilograma.

Komentara

  1. Zoran Sretić
    12. avgusta 2019. 16:40

    "Kolin je u džepu imao suzavac u spreju, ali mu je isti tokom puta negde ispao" ili "Kolin je u džepu imao suzavac u spreju, ali mu je tokom puta negde ispao." Čemu "isti". Smarate sa tim "isti". Rečenica sasvim lepo funkcioniše i bez "istog".

  2. RE: “Počeo sam da ‘razgovaram’ sa njim, pustio me je kad sam mu nožić zabio u vrat”. Kako se Kanađin odbranio o grizlija teškog 150 kilograma Takvi"razgovori" postoje samo u basnama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.