Počeo izbor porote na suđenju bivšem policajcu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda

0

(Beta) – Izbor porote na suđenju bivšem policajcu iz Mineapolisa za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda koji je počeo u utorak, mogao bi da traje tri nedelje i duže, piše Glas Amerike (VOA). 


Uvodna izlaganja na suđenju Dereku Šovinu trebalo bi da počnu najranije 29. marta.

Potencijalni porotnici moraju da tokom ispitivanja pokažu tužiocima i advokatima odbrane da mogu da ostave po strani svoje stavove i budu nepristrasni u razmatranju dokaza. 

Međutim, to neće biti lako, s obzirom na to je video snimak Flojdovog hapšenja “obišao” svet.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, a porota se bira uprkos tome što je neizvesno da li će biti dodata i treća optužba – ubistvo trećeg stepena. 

Tužioci su tražili od Apelacionog suda Minesote da zaustavi sudski proces dok se to pitanje ne reši, što je moglo da dovede do višenedeljnog ili višemesečnog odlaganja.

Flojd je proglašen mrtvim 25. maja nakon što mu je Šovin, belac, klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je Afroamerikanac prestao da se pomera. 

Flojdova smrt dovela je do masovnih i, povremeno, nasilnih protesta u Mineapolisu i gradovima širom SAD i sveta i do suočavanja Amerike sa rasnim pitanjima.