Četvrti okrugli sto na FPN: Ne učestvuju Savez za Srbiju, DSS i Dosta je bilo, Živković napustio sastanak

0
Foto: Tanjug

Četvrti okrugli sto u okviru “Dijaloga o izborima 2020. godine”, koji se održava pod pokroviteljstvom Fondacije za otvoreno društvo i Fakulteta političkih nauka (FPN) počeo je oko 15 časova na FPN-u u Beogradu, preneo je N1.

Sastanak je posvećen osvrtu na postignute rezultate u poslednjih mesec dana i na njemu će učesnici razgovarati o preporukama koje su bile predmet razgovora u prethodna dva panela posvećena finansiranju kampanja i pristupu medijima.

Na okruglom stolu su predstavnici nevladinih organizacija: Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, Bojan Klačar iz CESID-a, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, kao i programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

Od predstavnika političkih partija tu su, između ostalih, Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić i Aleksandar Martinović iz SNS-a, Đorđe Milićević iz SPS-a, predsednik Nove stranke Zoran Živković, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Čedomir Jovanović i Đorđo Žujević iz LDP-a, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Socijaldemokratske partije, Stranke moderne Srbije, LSV-a i SDA Sandžaka.

Iako su pozvani, na sastanak nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i Dosta je bilo.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je došao na sastanak, napustio je razgovore jer, kako je izjavio novinarima, nema nikakvih pomaka.

Živković je rekao da se slaže sa vladajućom koalicijom da je birački spisak najmanji problem i dodao da je za njega najveći problem pristup medijima i finansiranje izborne kampanje.

Živković je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijeku Anu Brnabić da upute poziv OEBS-u koji bi kontrolisao izborni proces i uslove, od 10. septembra do dana izbora u Srbiji.

Onda će, kako je dodao, Nova stranka pozvati opoziciju da izađe na izbore.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je ranije da su organizatori uputili poziv svim strankama koje su i do sada učestvovale u razgovorima. On nije mogao tačno da navede ko će se iz vlasti i opozicije pojaviti na današnjem sastanku jer, kako je rekao, organizatori još uvek nemaju jasne potvrde.

“Nažalost, očigledno je da će se u poslednjem trenutku odlučivati ko će doći”, ukazao je Antonijević.