Počeli pregovori o formiranju Vlade u Crnoj Gori: “Mandić bi da bude potpredsednik, Dritan hoće bezbednosni sektor…”

0
Foto: Profimedia

Počeli su konkretni pregovori o formiranju nove Vlade u Crnoj Gori, pa su partije vladajuće većine danas saopštile svoje želje odnosno gde sebe vide u budućoj vlasti, javila je Televizija Vijesti pozivajući se na svoja saznanja.

Do nedelje, po planu mandatara Zdravka Krivokapića, partije treba da dostave imena za funkcije u Vladi dok je konačni dogovor oko programa i kadrovskih rešenje planiran do 30. oktobra.

Po trenutnim nezvaničnim željama, lideri Nove srpske demokratije (Nova) i Socijalističke narodne partije (SNP), Andrija Mandić i Vladimir Joković mogli bi da budu potpredsednici Vlade, Građanski pokret URA će tražiti više resora bezbednosnog sektora koji sarađuje s NATO, ali neke od tih pozicija želi i Demokratski front (DF).

Strahinja Bulajić (DF) mogao bi biti kandidat za potpredsednika Skupštine.

Današnjim prvim, od sedam koraka, koje je predvideo mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić, krenulo se sa konkretnim dogovorima o preuzimanju resora, ali i šire strukture vlasti odnosno javne uprave i preduzeća.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, partije vladajuće većine danas je trebalo da iskažu namere, odnosno saopšte koje resore, uprave ili državna preduzeća žele.

Za tri dana, odnosno u četvrtak, prema planu mandatara, trebalo bi da se usaglase moguća preklapanja odnosno više želja za ista mesta, a već u nedelju partije treba da predlože kadrove za pozicije za koje su zainteresovane.

U narednim koracima predviđeno je usaglašavanje kadrovskih rješenja i programa rada Vlade.

Konačni dogovor oko sastava i programa Vlade planiran je za 30. oktobar.

Kako saznaje Televizija Vijesti, koalicije i partije, koje čine novu većinu treba da kandiduju svoj ili ekspertski kadar, a prema projekciji mandatara, u ovoj fazi sastavljanja Vlade, ponuđeno je ukupno 138 pozicija.

Tu su tri potpredsednička mesta u Vladi – za ekonomiju, unutrašnju i spoljnu politiku, i regionalni razvoj, mesto generalnog sekretara, pa 18 resora.

Zatim idu organi uprave, javna preduzeća i ambasade.

Prvi, sa konkretnim predlozima, javno je izašao Pokret za promjene (PzP), koji nastupa kao samostalan subjekat.

Oni su najavili da će se njihov lider Nebojša Medojević kandidovati za poziciju u bezbednosnom sektoru, Branka Bošnjak za obrazovanje, a Branko Radulović za oblast nauke i održivog razvoja.

Prema nezvaničnim informacijama Televizije Vijesti, lidera Nove Andriju Mandića interesuje potpredsedničko mjesto u Vladi i resor unutrašnjih poslova, Slaven Radunović mogao bi da bude kandidat za ministra održivog razvoja i turizma, a Strahinja Bulajić za potpredsednika Skupštine.

Koalicija “Crno na bijelo” koju predvodi Građanski pokret URA, kako saznaje Televizije Vijesti, predložiće kadrove za bezbednosni sektor koji sarađuje sa NATO.

Tvrde da za to imaju podršku međunarodne zajednice, kao stranka koja je jasno evroatlantski orijentisana.

Tu spadaju resori odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova i pravde.

Prema informacijama Televizije Vijesti, mandatar Zdravko Krivokapić i lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović saglasni su da na čelu Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) budu profesionalci ali su i iz DF pokazali interesovanje za te pozicije, pa će tu morati da se pregovara.

I SNP, kako saznaje Televizije Vijesti, daće svoje kandidate za tri pozicije – potpredsedničko mesto u Vladi i resor sporta – za lidera partije Vladimira Jokovića, Dragana Ivanovića za MUP i Dragoslava Šćekića za Ministarstvo poljoprivrede.

Iz preostalog konstituenta nove vlasti – Demokratska Crna Gora, Televizija Vijesti nije uspela da sazna koje su im konkretno želje, a u Vladi bi, ako se dogovore, mesto mogli da nađu i kadrovi Bošnjačke stranke i Albanske koalicije Nika Đeljošaja

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-455-od-8-oktobra/