Počela školska godina: Đaci uglavnom u klupama, uz zvonce i državna himna

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

(Beta) – Školska godina počela je danas sa đacima u klupi i neposrednim predavanjem gradiva, u najvećem broju škola. Prvi put je predviđeno i intoniranje državne himne.

Model nastave određen je u skladu sa epedimiološkom situacijom u lokalnim sredima “po sisteme boja na semaforu” – crvene, zelene i žute,  tako da je, u zavisnost od nje, predviđen eventualni prelazak škole iz jedne u drugu.

Onalajn nastava je u srednjoj školi u Tutinu, dok je u 15 opština i gradova po kombinovanom modelu. Mesta gde je kombinovani model su Novi Pazar, Preševo, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija i Bojnik.

Stručni tim sastavljen od predstavnika “Batuta” i ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja opredeljivaće koja lokalna samouprava će, a time i škola, pripasti kojoj zoni, u zavisnosti od epidemiloške situaciji u opštoj populaciji.

Kako je objašnjeno, tamo gde je neposredna nastava, učenici  moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.

“U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku. Onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice, stavlja masku”, naveo je epidemilog Predrag Kon.

Na školskom odmoru u otvorenom dvorištu, mogu da budu bez maske ali da vode računa da nisu jako zbijeni, u suprotnom treba da ih nose.

Ukoliko jedno dete bude pozitivno ide u karantin i na onlajn nastavu, dok ostala moraju da nose masku, ako su dva deteta pozitivna – onda čitavo odeljenje ide 10 dana na onlajn nastavu, ali ne kao prethodne školske godine na dve nedelje. 

Ministar Branko Ružić je rekao da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, što ne odudara od opše populcije, ali nije dovoljno.

Nastavnik, koji je vakcinisan nije u obavezi da nosi masku, osim kad priđe učeniku na metar i po razdaljine, dok nevacinisani moraju da je nose sve vreme.