Kosovska skupština bira novu Vladu: Ana Brnabić kaže da će saradnja zavisiti od ukidanja taksi i ZSO

0
Foto: Profimedia

Skupština Kosova počela je danas oko 11 časova i 40 minuta drugu plenarnu sednicu na kojoj treba da bude izabrana nova vlada Kosova mandatara Aljibina Kurtija.

Vlada će imati dva zamenika premijera – jednog iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) i jednog iz Pokreta Samoopredeljenje, kao i 15 ministarstava, šest manje od prethodne vlade Ramuša Haradinaja.

Svaka od dve stranke koje su u koaliciji imaju po šest ministarstava, dok tri pripadaju manjinskim zajednicama.

Shodno Ustavu Kosova, srpska zajednica bi trebalo da ima dva ministra, dok bi jedan od ministara pripadao drugim manjinskim zajednicama.

Ni Samoopredeljenje niti DSK još nisu objavili imena kandidata za ministre, ali prema medijima u Prištini, prvi zamenik premijera biće Avdulah Hoti iz DSK a drugi zamenik premijera Haki Abazi iz Samoopredeljenja.

Samoopredeljenje će voditi Ministarstvo spoljnih poslova, čiji će ministar biti Glauk Konjufca, aktuelni predsednik kosovskog parlamenta.

Za ministra pravde biće predložena Aljbuljena Hadžiu, za ministra finansija Besnik Bislimi, ministarstvo privrede vodiće Rozeta Hajdari, ministar zadravlja biće Arben Vitia i ministar evropskih integracija Bljerim Reka, navode mediji.

DSK će takođe imati šest ministarstava.

Za ministra unutrašnjih poslova je predložen aktuelni gradonačelnik Podujeva Agim Veljiu, ministar za infrastrukturu trebalo bi da bude Ljumir Abdidjiku, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministarka obrazovanja nauke i tehnologije Hikmete Bajrami, ministarka kulture, omladine i sporta Vljora Dumoši i ministar odbrane Anton Ćuni.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je juče izjavio da Konjufca neće podneti ostavku na mesto predsednika kosovskog parlamenta već će nakon izbora za ministra po automatizmu njemu prestati funkcija predsednika Skupštine Kosova.

Mediji navode da je kandidat za predsednika Skupštine poslanica DSK Vjosa Osmani, iako je takodje prema istim medijima ona to juče odbila jer je nezadovoljna kadrovskim rešenjima za ministra iz redova DSK.

Za sada nisu poznata imena kandidata za trojicu ministara iz manjinskih zajednica.

Brnabić: Saradnja će zavisiti od ispunjavanja Briselskog sporazma i ukidanja taksi

Saradnja vlasti u Srbiji sa privremenim kosovskim institucijama zavisiće od njihovog ispunjavanja međunarodnih obaveza koje se odnose na primenu Briselskog sporazuma i ukidanje taksi na uvoz robe iz Srbije, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Mi smo uvek bili spemni za saradnju i razgovor sa privremenim kosovskim institucijama, ali to će zavisiti od implemenacije Briselskog sporazuma, odnosno ispunjavanja obaveze o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i od ukidanja necivilizacijskih taksi”, rekla je Brnabić novinarima upitana da li će sarađivati sa novom vladom Kosova.

Dodala je da budući razgovori i saradnja zavisiti od “gospodina (Aljbina) Kurtija” koji će biti kosovski premijer.

“Spremni smo da razgovaramo sa svima tamo gde žive Srbi kako bi se unapredio njihov položaj”, rekla je premijerka.

Navela da je Srpska lista dobila 10 mandata u kosovskom parlamentu i da će sada biti “jači faktor na Kosovu”.

(Beta)