Počela primena dogovora o ličnim dokumentima: “Nikome nije teže, svima je lakše”

0
(BETAPHOTO/European Council)

(Beta) – Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i takozvanog Kosova od danas bi trebalo da se primenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova i Metohije moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze administrativnim prelazima postavljeni su “disklejmeri”, odnosno obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz “praktičnih razloga”, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju “usmeni” dogovor iz kog je Beograd uspeo da izvuče “najviše moguće”.

“Nikome nije teže, svima je lakše”, rekao je Vučić povodom tog dogovora.

Vlada u Prištini ranije je najavila i da će 1. septembra početi primenu reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji koje je izdao MUP Srbije kao ni “statusno neutralne” KS tablice.