Počela najveća i najsloženija distribucija vakcine u istoriji SAD: Radnici aplauzom ispratili kamione iz fabrike

0
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Radnici u Pfizerovoj fabrici u Mičigenu poslali li su jutros prve pakete vakcine protiv koronavirusa, čime je počela najveća i najsloženija distribucija vakcina u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Radnici su prve pakete propratili uz snažan aplauz, a kamione koji prenose vakcine celim putem obezbeđivaće policija.

“Mesecima smo s nadležnim službama pripremali strategiju za efikasnu distribuciju vakcine i sada je vreme da taj plan sprovedemo u delo”, rekao je Ves Viler, predsednik zdravstvenog odeljenja UPS-a, kompanije koja se bavi dostavom.

Pfizerovi “ledeni paketi” sadrže do 4.875 doza vakcine kompanija Pfizer/BioNTech, a koji će se kamionima prevoziti iz fabrike do aerodroma. 

Radnici će utovarati vakcinu – koja mora biti skladištena na subarktičkoj temperaturi – u avione kojima će se dalje prevoziti do skladišta kompanija za dostavu, kao što su spomenuti UPS (United Parcel Service) ili FedEx, u gradovima Luizvil, Kentaki i Memfis. Iz tih skladišta, vakcina će se dalje distribuirati na 145 lokacija širom SAD-a, u prvom talasu.  

Vozači UPS-a i FedEx-a bi prve “pošiljke” sa vakcinama trebalo da predaju zdravstvenim službama do sutra.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za starije i nemoćne među prvima će biti vakcinisani u SAD-u.

Pfizerova vakcina je najzahtevnija za čuvanje među svim vakcinama razvijenim u borbu protiv pandemije koronavirusa, jer zahteva najstrože mere isporuke i skladištenje pri temperaturi od čak minus 70 stupnjeva Celzijevih.

Za UPS i FedEx dostava vakcina je prioritet, pa su tako predvideli i obezbedili adekvatne prostore u avionima i kamionima.

Takođe, obe kompanije su ovlašćene za prevoz osetljivih medicinskih proizvoda.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500