Počela klinička ispitivanja prve vakcine protiv karcinoma dojke u SAD

0
Foto Profimedia/Archive: Wavebreak

Vakcina protiv najagresivnijeg i najsmrtonosnijeg oblika karcinoma dojke uskoro bi mogla da postane stvarnost.

Klinika u Klivlendu objavila je da pokreće prvo ispitivanje na ljudima koje testira vakcinu dizajniranu da spreči trostruko negativan karcinom dojke, koji trenutno ne reaguje na hormonske ili ciljane terapije lekovima i može se sprečiti samo mastektomijom.

Do sada je razvoj vakcine protiv trostruko negativnog karcinoma dojke bio ograničen na laboratorijski rad i istraživanja na životinjama. Ispitivanje na ljudima može da počne sada kada je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila istraživanje.

Dok će ispitivanje uključiti samo osobe koje su preživele trostruko negativne karcinoma dojke u ranoj fazi i koje su pod visokim rizikom od recidiva, istraživači se nadaju da će sledeću vakcinu dobiti zdrave sobe sa visokim rizikom od bolesti, poput onih sa mutacijama gena BRCA1.

„Dugoročno se nadamo da ovo može biti prava preventivna vakcina koja bi se davala zdravim ženama kako bi se sprečio razvoj trostruko negativanog karcinoma dojke, oblik karcinoma dojke za koji imamo najmanje efikasne tretmane“, rekao jeu saopštenju dr G. Tomas Bad, sa Instituta za karcinom Tausig i glavni istraživač studije prenosi N1 pisanje Biznis insajder.

Učesnice istraživanja dobiće tri vakcine

Trostruko negativan karcinom dojke čini oko 12 do 15 odsto svih karcinoma dojke i ubija skoro četvrtinu pacijenata u roku od pet godina od uspostavljanja dijagnoze. Češće se javljaju kod afroameričkih ženama, ali i kod onih sa  BRCA1 mutacijama.

Ispitivanje će obuhvatiti 18 do 24 pacijenata koji nemaju tumor nakon što su bili lečeni od ranog stadijuma trostruko negativnih karcinoma dojke u poslednje tri godine. Dobiće tri vakcine, svaka u razmaku od dve nedelje. Istraživači će početi sa malim dozama za samo nekoliko pacijenata i pažljivo će ih pratiti pre nego što povećaju dozu i uključe više učesnika, piše Business Insider.

Procenjuje se da će studija biti završena u septembru 2022. Finansira je Ministarstvo odbrane SAD.

„Ova strategija vakcinacije ima potencijal da se primeni i na druge tipove tumora“, rekao je Tuohi.