POČELA PREDIZBORNA TIŠINA – Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna, u 20.00 časova.

Za vreme predizborne tišine zabranjeni su izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Tokom izborne tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izborima.

Na sam dan glasanja, u nedelju 21. juna, od 7.00 do 20.00 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

RIK USVOJIO UPUTSTVO ZA GLASANJE NA KIM – Republička izborna komisija (RIK) usvojila je većinom glasova uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za poslanike Skupštine Srbije na teritoriji Kosova i Metohije u nedelju, 21. juna.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da je uputstvo sadržinski gotovo identično kao na izborima za predsednika Srbije 2017. godine.

Naveo je da je novina to što će prilikom utvrđivanja rezultata glasanja u Raškoj i Vranju biti prisutni i članovi radnog tela čije će članove predlagati svi podnosioci lista i koje bi vršilo kontrolu kao prošireni sastav biračkog odbora.

O ČEMU ĆE SE PRIČATI U VAŠINGTONU 27. JUNA -Američki izaslanik Ričard Grenel izjavio je da u ovoj fazi, koju on naziva, prvom fazom dijaloga, mora da se postigne normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Ričard Grenel je naveo da je o tome obavestio i Francuze i Nemce, a da zatim, sledeću, političku fazu dijaloga treba da vode Evropljani.

“Ne znam koliko puta to moram da kažem, iako sam bio izuzetno jasan da smo mi, Sjedinjene Države, uvereni da se 20-godišnji sukob može rešiti samo ekonomskom normalizacijom” , rekao je Grenel u intervjuu prištinskom portalu “Ekspres”.

Grenel je pojasnio da druga, politička faza dijaloga treba da se dogodi kada počnu da dolaze prvi efekti ekonomije.

TUČA BBB I GROBARA U VUKOVARU – Prethodne večeri u Vukovaru se dogodila tuča navijača zagrebačkog Dinama i beogradskog Partizana, posle koje je između 20 i 25 ljudi privedeno u policiju, dok se za ostalim učesnicima incidenta još traga, javio je hrvatski portal ”24 sata”.

Prema informacjiama tog portala, dva mladića su prebačena u bolnicu.

Кako se navodi, do sukoba “Bed Blu Bojsa” i “Grobara”, došlo je pošto su navijači Partizana verbalno napali Hrvata koji je u tom trenutku šetao sa ženom i detetom.

Do tuče je došlo oko 19 sati u Ulici Vijenac kneza Branimira, potvrđeno je iz vukovarsko sremske policije, uz informaciju da su dvojica mladića završila u bolnici.

POSLEDNJI DAN POLAGANJA MALE MATURE – Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Prethodna dva dana oni su polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.

Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.

„TRAMP DELI SVOJU VEĆ NESREĆNU ZEMLJU“ – Amerikanci su duboko nezadovoljni stanjem u svojoj zemlji i većina smatra da predsednik Donald Tramp pojačava napetost u vreme nacionalne krize, pokazalo je novo istraživanje novinske agencije AP i Instituta za istraživanje javnosti NORC.

Manje od pet meseci do dana održavanja novembarskih predsedničkih izbora, anketa nudi malo svetlih tačaka za sadašnjeg predsednika koji se suočava sa istorijskom pandemijom, oštrim ekonomskim padom i nacionalnim zgražanjem zbog policijske brutalnosti prema crncima.

Većina Amerikanaca – uključujući 63 odsto njegovih Republikanaca, kaže da SAD idu u pogrešnom smeru. A blizu dve trećine – uključujući 37 odsto Republikanaca, kaže da Tramp produbljava podele u Americi.

TURSKA PONOVO POOŠTRAVA MERE – Turske vlasti saopštile su danas da je nošenje zaštitne maske obavezno na javnom mestu u tri najveća grada gde se povećao broj zaraženih koronavirusom posle ublažavanja ogranilenja uvedenih zbog epidemije.

Maske su obavezne u Istanbulu, Ankari i Bursi, kao i u 47 od 81 provincije u Turskoj.

U Turskoj je porastao broj zaraženih od početka juna, posle otvaranja kafea, restorana, teretana, parkova, plaža i muzeja, ukidanja zabrane međugradskih putovanja i ublažavanja zabrane izlaska najstarijih i dece iz kuća.

KLANICA U NEMAČKOJ POSTALA ŽARIŠTE – Nemačko Ministarstvo poljoprivrede je podržalo sprovođenje istrage u klanici gde je koronavirusom inficirano nekoliko stotina, a hiljade tek treba testirati.

Vlasti u gradu Giterslo na zapadu Nemačke saopštile su da je 730 zaposlenih u fabrici za pakovanje mesa klanice „Grupe Tenis“ (Toennies) zaraženo korona virusom a prema podacima od srede, još 73 osobe su pozitivne na kovid 19.

„Stotine zaraženih na samo jednom mestu. Takvi uslovi su neodrživi“, rekla je ministarka poljoprivrede Julia Klekner (Kloeckner) i dodala da podržava vlasti Severne Rajne-Vestafalije na čijem tlu se nalazi ogromna fabrika, koje su pokrenule istragu izvora infekcije.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.