Počela ispitivanja vakcine protiv omikrona, objavili Fajzer i Bajontek

0
EPA-EFE/NEIL HALL

Fajzer i Bajontek objavili su da su započeli klinička ispitivanja nove verzije svoje vakcine koje cilja omikron soj koronavirusa, koja delom izbegava zaštitu koju pruža originalna verzija njihove mRNK vakcine koja se daje u dve doze.

Kompanije planiraju da testiraju imunski odgovor na tu vakcinu u tri doze kod nevakcinisanih i kao buster doze za ljude koji su primili dve doze njihove originalne doze, preneo je Rojters.

Testiraju i četvrtu dozu svojeg postojećeg cepiva te četvrtu dozu cepiva protiv omikrona kod ljudi koji su primili treću dozu njihove vakcine pre tri do šest meseci.

U ispitivanju će učestvovati  više od 1.400 ljudi.

“Premda aktualna istraživanja i podaci iz prakse pokazuju da buster doze i dalje pružaju visok nivo  zaštite od teške bolesti i hospitalizacije zbog omikrona, svesni smo potrebe da budemo spremni ako ta zaštita s vremenom oslabi i da pomognemo u borbi protiv omikrona i novih varijanti u budućnosti”, rekla je direktorka Fajzera  za istraživanja i razvoj vakcina Ketrin Jansen, u saopštenju.

Fajzer je naveo da je moguće da dve doze njihove originalne vakcine  nije dovoljno za zaštitu od zaraze omikronom i da zaštita od hospitalizacije i smrti slabi.

Ali, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da treća doza mRNK vakcine poput Fajzerove pruža 90-odstotnu zaštitu od hospitalizacije zbog kovida-19.

Neke zemlje već su počele da nude dodatne buster doze, a nedavno istraživanje iz Izraela pokazalo je da četvrta doza mRNK vakcine povisuje broj antitela, ali ne dovoljno da se spreči zaraza omikronom.