Počela evakuacija Avganistanaca koji supomagali američkim snagama tokom vojne misije

0

(Beta-AP) – Više od 200 Avganistanaca koji su pomagali američkim snagama tokom vojne operacije u njihovoj zemlji, prebačeno je danas u SAD avionom.

Današni let je prvi od mnogih kojima SAD nameravaju da evakuišu iz Avganistana desetine hiljada avganistanskih prevodilaca i drugog osoblja koji su sarađivali sa američkim snagama.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da je ponosan na evakuaciju američkih saradnika.

“Želim da zahvalim ovim hrabrim Avganistancima što su bili uz SAD i danas sam ponosan što mogu da im kažem: ‘Dobrodošli kući'”, rekao je Bajden.

Evakuacija Avganistanaca, koji su zbog saradnje sa Amerikancima u domovini strahovali od odmazde pobunjenika talibana, ukazuje da SAD nisu sigurne da će avganistanska vojska biti u stanju da izađe na kraj sa protivnicima nakon što se poslednji američki vojnici povuku iz Avganistana za nekoliko nedelja.

Sa Avganistancima koji su pomagali Amerikancima dolaze i članovi njihovih porodica.

Na današnjem letu bilo je 57 dece i 15 beba.

SAD planiraju da završe povlačenje svojih vojnika iz Avganistana do septembra, a evakuaciju saradnika pre toga.

Talibani, koji su pojačali napade nakon početka povlačenja NATO i američkih snaga iz Avganistana, saopštili su da njihova meta neće biti oni koji su radili za interese SAD i Zapada.

Uprkos tome, za mnoge Avganistance specijalna imigraciona viza je poslednja šansa da odu iz ratom razorene zemlje, u kojoj su rašireni korupcija i strah od nasilja.