“Pobunjenički komandir, gangster u uniformi” po treći put pred sudom u Hagu: Kako su svetski mediji pisali o odluci Ramuša Haradinaja da podnese ostavku

0
Foto: Profimedia

Ramuš Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera Kosova, a osim reakcija iz regiona i evropskih zvaničnika koji se bave pitanjima zapadnog Balkana, o tome su pisali i brojni svetski mediji.

BBC podseća da je Haradinaj bio “pobunjenički komandir” tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin, prenosi B92.

Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi.

O Haradinajevoj ostavci izvestili su i francuski mediji, a “Frans 24”, je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu – Rambo.

Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja “gangsterom u uniformi”.

Kineska Sinhua izvestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izveštaje RTS-a.

Vest o tom događaju prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija “Dejli Sabah”, agencija Anadolija i drugi.

Mediji podsećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u toku sukoba krajem 90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj poternici, ali da je oslobođen u junu te godine.

“Optužbe su uključivale trgovinu ljudskim organima zatvorenika i ubistva Srba i drugih nealbanaca. Sud, koji je deo kosovskog pravosudnog sistema iako je smešten u Holandiji, ove godine je započeo sa ispitivanjem ​​bivših kosovskih boraca”, piše Njujork tajms.