“Pobednik” posle 91 godine sklonjen sa Kalemegdana: Svedok istorije i simbol Beograda seli se na određeno vreme

2
Foto: Tanjug/AP

Spomenik “Pobednik” skinut je sa postamenta na Kalemegdanu i biće odnesen na restauraciju.

Čitava “operacija” izvršena je nakon detaljnih proračuna koji su napravljeni kako ne bi došlo do oštećenja na samoj figuri koja je dugačka 4,25 metara.

“Pobednik” će biti izložen na Carigradskom drumu do 15 časova.

Nakon skidanja bronzane figure, “Pobednik” će biti odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani, piše Blic. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je osinjak.

Zanimljivo je kako su tekle pripreme za izradu i postavljanje Pobednika na Kalemegdanu.

Prve ideje potiču iz 1912. godine kada se govorilo o tome da bi u slavu konačne pobede nad Turcima, posle Prvog balkanskog rata, trebalo da bude podignut spomenik u Beogradu. Predsednik opštine Beograd Ljubomir Davidović i gradski čelnici u avgustu 1913. doneli su Odluku da se ovaj veliki istorijski događaj obeleži podizanjem spomenika Pobedi.

Prvobitno je zamišljen kao monumentalna fontana koja je trebalo da bude postavljena na prostoru Terazijskog platoa.

“…Veliki basen (školjku) čija bi spoljna strana bila ukrašena reljefom koji predstavlja ratnike na konjima u trku. Obodom te školjke bi bile postavljene lavovske glave (one sa današnjeg vodoskoka) koje bi bacale vodu koja se u školjci skuplja. … Stub bi bio u u odstojanjima opasan bronzanim prstenovima na koje bi se postavile maske turskih glava, a svaka bi bacala mlaz vode u basen ispod stuba…”

Tako je list Vreme opisao kako bi fontana trebalo da izgleda.

“Beogradska Opština tražila je od mene pristanak da postavi Pobednika na Terazijama, privremeno. Ali kako znam da naše privremeno traje često isuviše dugo, sporazumeo sam se sa beogradskim arhitektom Bajalovićem za solidniji postament na koji bi se figura imala postaviti”, rekao je Meštrović tada.

Na kraju je, posle brojnih polemika odlučeno, da Pobednik, na visokom postamentu, bude postavljen na Kalemegdanu.

Odatle je 91 godinu gledao na prestonicu Srbije i bio podsećanje na njen pobednički, beogradski duh.

2 KOMENTARA

  1. Beogradske dame potpisale su peticiju da se nikako na Terazijama ne postavlja statua golog muskarca ….

Comments are closed.