“Pobediš a nisi na svom nivou i ne naučiš ništa. Poraz je lekcija. Možemo da pobedimo Amerikance…”: Kari Pešić o završnici Mundobasketa za Srbiju

0
Foto: Profimedia

Posle četiri pobede na Mundobasketu, reprezentacija Srbije doživela je bolan poraz od Španije. Napumpana očekivanja nerealnih navijača odmha su se izduvala, ali Srbija je i dalje jedan od favorita za osvajanje najsjajnijeg odličja.

U intervjuu za Sport klub to je potvrdio i Svetislav Pešić, uz određenu dozu zabrinutosti zbog pokazanog “neiskustva” u utakmici protiv Furije.

“Nismo uspeli da se adaptiramo – umesto da mi preuzimamo inicijativu, reagovali smo na ono što je protivnik radio. Odjednom je bila nova situacija za sve igrače, krajem prve četvrtine su Španci promenili odbranu, igrali kombinovane i zonske odbrane. Tu smo mi ispali iz ritma napada, počeli smo previše da razmišljamo kako da rešimo tu vrstu odbrane i zaboravili smo da je agresivna odbrana u stvari najbolji napad na zonu jer se tako dobijaju poeni iz kontre. Jednostavno smo previše bili opterećeni kako da rešimo taj problem – tu kao da se videlo neko neiskustvo, a to je iznenađenje za mene jer imamo iskusne igrače koji to poprilično dobro rešavaju”, rekao je Pešić.

On je govorio o budućim protivnicima Srbije u nokaut fazi Mundobasketa.

“Kada pobediš uprkos tome što nisi igrao na svom nivou, onda ne naučiš baš previše. Ali kada se doživi poraz, onda se sve detaljnije analizira zbog čega si došao u tu situaciju. Naravno da je uvek bolje da se pobedi, ali ovaj poraz će 100% biti dobra lekcija da se zapne u sledećem meču. Argentina nije više ona reprezentacija iz 2002. ili 2004. godine, nemaju dovoljno igrača – imaju dobre spoljne košarkaše i Skolu, ali u normalnim uslovima oni ne bi trebalo da ugroze pobedu Srbije. Ponavljam, u jednoj utakmici sve je moguće, ali ja ne verujem da Argentina može da nas savlada”, istakao je Pešić.

Ako se njegove najave i prognoze obistine, u polufinalu bi Srbiju mogla da sačeka Amerika.

“Sve je otvoren. Sigurno je da bi bilo bolje da smo izbegli Amerikance do finala, ali mi njih možemo da dobijemo. Verujem da će pobeda nad Argentinom vratiti sampouzdanje igrača, mislim da je dobro što igramo s Argentincima – oni jesu veliko ime, ali mislim da nemaju potreban kvalitet i da dobijamo taj meč. Ekipa SAD raste iz utakmice u utakmcu, kao i svaka njihova ekipa – malo su se privikli na pravila i malo su se uigrali, ali i mi smo jaki. Ipak, fokus mora da bude prvo na Argentini”, zaključio je Pešić.