“Pobedili smo protivnike naoružane do zuba i srušili mit o nepobedivosti američke vojske”: Si Đinping se prisetio Korejskog rata

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Kineski predsednik Si Đinping obeležio je danas 70 godina od ulaska Kine u Korejski rat, a kako prenosi Frans pres, godišnjica je bila još jedan povod za govor o pobedi Kine nad Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Prema kineskim podacima, skoro 200.000 vojnika koje je Peking poslao da se bore zna strani Severne Koreje poginulo je tokom sukoba.

Borili su se protiv pripadnika međunarodne koalicije, većinom iz SAD, koji su bili na strani Južne Koreje.

“Posle žestoke borbe, kineske i korejske snage pobedile su protivnike naoružane do zuba i uništile mit o nepobedivosti američke vojske”, poručio je Si iz Palate naroda, sa ceremonije kojoj su prisustvovale hiljade vojnika i vetarana.

On je dodao da Kina neće biti “skrštenih ruku kada je suverenitet zemlje ugrožen” i da nikada neće dozvoliti da bilo koja vojska napadne ili podeli zemlju.

Si je, kao navodi Frans pres, verovatno mislio na ostrvo Tajvan, na koje Peking polaže pravo, ali koje naoružavaju SAD.

Iako su primirjem okončani sukobi u Korejskom ratu (1950-1953), nije potpisan mirovni sporazum pa je na Korejskom poluostrvu tehnički i dalje ratno stanje.

Dok Severnokorejci godišnjicu primirja obeležavaju kao pobedu u ratu za oslobođenje otadžbine, Južna Koreja i snage UN koje su pod vođstvom SAD učestovale u Korejskom ratu, taj dan obeležavaju kao primirje kojim je okončan trogodišnji rat.