Plenković: “Ustrajaću u normalizaciji odnosa sa Srbijom i poštovanju za srpsku manjinu u Hrvatskoj”

0
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas na prijemu povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru u Zagrebu da će ustrajati na normalizaciji odnosa sa Srbijom i na tome da srpska manjina u Hrvatskoj bude poštovana.

Na prijemu u atrijumu pravoslavne gimnazije “Katarina Kantakuzina Branković” čiji je domaćin bio predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac, Plenković je rekao da će ustrajati na politici dijaloga, saradnje i uvažavanja, ali i na obnovi Banije nakon potresa, pronalasku svih nestalih u Domovinskom ratu i osudi onih koji su počinili ratne zločine, prenela je Hina.

Plenković je pozvao je sve da budu deo tog mozaika i da daju doprinos. “Da zajedničkim naporima učinimo društvo boljim i da život u Hrvatskoj bude bolji za sve”, kazao je Plenković.

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u obraćanju okupljenima pozvao je na solidarnost i međusobno uvažavanje i zajedništvo.

“Treba nam više razumevanja i ljubavi, a manje mržnje i netrpeljivosti, treba nam povezivanje, a ne deljenje”, kazao je.

On je rekao da treba “graditi svet mira i saradnje, voditi računa o svim ljudima, o tome da mir demokratija i sloboda ne dolaze sami od sebe nego da se za njih treba boriti”.

Predsednik SNV Milorad Pupovac je podsetio da su na Baniiji mnogi ostali bez svojih kuća i naglasio da je potrebno više učiniti kako bi se zaustavio iseljavanje stanovnika i omogućila perspektiva boljeg života.

“To znači da politiku viška reči – bilo otrovnih ili praznih – pretvaramo u politiku razgovora, politiku privatnih interesa u politiku javnih dobra”, istakao je Pupovac.

Prijemu je prisustvovao i specijalni izaslanik Predsednika Srbije Veran Matić koji je rekao da je solidarnost u suočavanju s nesrećama iskrena i bezrezervna, od poplava do potresa u Zagrebu i na Baniji. “Kako je moguće da nas nesreće spajaju, a svakodnevni politički život distancira?”, upitao je.

Govoreći o potrazi za nestalima u ratu Matić je rekao da je nemoguće napraviti ozbiljniji korak bez zajedništva u potrazi. “Zajedničko suočavanje s prošlošću i zajedničko žalovanje otvaraju puteve za normalizaciju međusobnih odnosa”, kazao je Matić kome je na prijemu dodeljena godišnja nagrada SNV za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Kako prenosi Hina, poruke mira i tolerancije poslalo je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je rekao da je Zagreb uvek bio i biće dom za sve koji u njemu žive bez obzira na nacionalnost i veru.

Na prijemu su bili i potpredsednik vlade Boris Milošević, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman, poslanici, predstavnici dipolomatskog kora, ali ne i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. 

Uz dodelu godišnjh nagrada održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, a novčić za sreću iz česnice pripao je gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

Vernicima je srećan Božić poželeo i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz tradicionalnu poruku “Hristos se rodi”.

“Poruka Božića je mir među ljudima, davanje prostora drugome i drugačijem, različitost koja postoji među nama je dar od Boga”, rekao je patrijarh.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-520-521-novogodisnji-dvobroj/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-nova-godina-23-knjige/
https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime