Plenković u Kninu: “Vođstvo pobunjenih Srba u saradnji sa Beogradom prisililo je na evakuaciju srpsko stanovništvo…”

1
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

 (Beta) – Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu da će Hrvatska nastaviti da radi na miru, dobrosusedstvu, stabilnosti i dijalogu, ali da to očekuje i od svih svojih suseda. 

Kako prenosi Hina, Plenković je u obraćanju na svečanom obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti poslao poruku Srbiji, istakavši da Hrvatska neće dopustiti da se dovodi u pitanje pravedan i legitiman karakter Domovinskog rata, niti će prihvatiti da se optužuju njeni ratni heroji.

“U poslednje vreme ponovno se pokušava Hrvatsku prokazivati lažnim, ali jalovim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995, iako je poznato da ih je vođstvo pobunjenih Srba u saradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Hagu i potkrepili dokumentima”, rekao je Plenković. 

On je dodao da su neprihvatljive najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorije drugih država. 

“Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima”, poručio je.Plenović je još rekao da je “veličanstvena pobjeda u ‘Oluji’ bila odlučujuća” jer je omogućila da iz nametnutog rata Hrvatska izađe kao pobednik “sa svakim milimetrom hrvatske teritorije pod ustavno-pravnom vlašću Republike Hrvatske”. 

Oluja je omogućila mir i u Bosni i Hercegovini, njome je sprečeno da se u Bihaću dogodi genocid kao u Srebrenici, a omogućen je Dejtonsko-pariski mirovni sporazum, dodao je Plenković. 

Hrvatski premijer je rekao da će vlada ustrajati u zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH kao ravnopravnog konstitutivnog naroda, napomenuvši da nema evropske BiH “sve dok svi njeni građani, a posebno Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni, ne budu legitimno i demokratski zastupljeni u izvršnim i predstavničkim telima zemlje”.

Preduslov za to je pravedan izborni zakon, kao i bolje funkcioniranje Federacije BiH, istakao je.

1 KOMENTAR

  1. “Олуја” није никаква величанствена победа, већ резултат обичне издаје, односно договора Туђмана и Милошевића. О томе постоје документи, па чак и изјава самог Фрање Туђмана, како ће се обавити повлачење, да ће они мало “припуцати” и то је то. Није Миле сахрањен у Алеји заслужних грађана јер је штитио народ, већ зашто што је тенковима бежао газећи управно њих. И ту вредносно имамо две крајности, Тепића и Мркшића. Један, који је дао живот, а други који је побегао, и оба слављена, односно, заоденута признањима. А на ту издају комунистичког руководства земље, потом се надовезала издаја и “демократског” руководства, које није имало апсолутно ништа да спочита Хрватима приликом уласка у ЕУ, од непроцесуираних ратних злочина, отимачине и пљачке, до узурпираних права власништва. Према томе, тај народ који је избегао овамо је потпуно издан од стране ове државе, и то је чињеница. Данас им преостаје само да их мање или више користе у локалне политичке сврхе и ништа више.

Comments are closed.