(Beta) – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska ima mehanizme za zaštitu pilota koji su u Srbiji optuženi za ratne zločine, istakavši da je za kažnjavanje odgovornih za ratne zločine, ali ne u dnevnopolitičke svrhe.

„Procesiuranje ratnih zločina-da, nezavisno od nacionalnosti žrtve i počinitelja, ali ne u dnevnopolitičke svrhe, ne temeljem ovakvog zakona (Srbije) i ne od strane onih koji odbijaju svaki oblik saradnje o ovoj temi“, rekao je Plenković na sednici vlade povodom optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za „Oluju“.

On je kazao da je to „poruka Srbiji koja se još nije suočila sa svojom odgovornošću u vezi sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i u tom kontekstu, agresije velikosprskog Miloševićevog režima“.

„Ovo nije politika saradnje i rešavanja problema, već provokacija“, kazao je Plenković o optužnicama.

Premijer je na početku sednice vlade ponovio da je Hrvatskoj „apsolutno neprihvatljiv zakon kojim je Srbija uspostavila tzv. kvazi univerzalnu nadležnost za države na području bivše SFRJ“, naglasivši da će vlada odbiti sve zahteve Srbije koji će stići na osnovu tog zakona.

„Pitanje saradnje u pogledu sukoba nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina uvršteno je u kontekst pregovora između Srbije i EU. Hrvatska insistira na tom pitanju i na ispunjenju tog merila“, dodao je on.

Plenković je rekao da je 2018. uspostavljena međudržavna komisija za pitanja saradnje u predmetima ratnih zločina sa ciljem sklapanja ugovora izmedju Srbije i Hrvatske, da bi se trajno rešilo pitanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina.

On je naglasio da su održana tri sastanka, ali da, kako je rekao, uprkos inicijativama Hrvatske za intenziviranje dijaloga i nastavkom rada, Srbija nije pokazala dalji interes za tu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.