Plenković: “Nećemo dopustiti da Srbija i BiH podižu optužnice, stojimo uz svoje heroje”

1
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska neće dopustiti da BiH i Srbija podižu optužnice protiv hrvatskih generala ili pilota za ratne zločine i da “Hrvatska stoji uz svoje heroje”.

Plenković, koji je i lider HDZ-a, tvrdi da Srbija sama sebi daje takozvanu kvaziuniverzalnu nadležnost, da procesuira ljude koji nisu njeni državljani za navodna krivična dela koja nisu počinjena na njenoj teritoriji.

„S obzirom na određene inicijative i zahteve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine u vezi sa operacijom Bljesak, a ove godine u vezi sa operacijom Oluja, Hrvatska ne prihvata da Srbija procesuira te ljude“, rekao je Plenković na stranačkom saboru.

On je rekao da se Hrvatska “branila u domovinskom ratu”, prenosi N1.

Viši sud u Beogradu je 3. juna 2022. doneo rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna, odnosno za zločine u hrvatskoj akciji “Oluja” iz 1995. godine.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo BiH uputilo je prošle godine Hrvatskoj zahtev za procesuiranje 14 hrvatskih generala osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Gradiške i Kozarske Dubice tokom vojne operacije “Bljesak” 1995. godine. Hrvatska Vlade je taj zahtev odbila.

1 KOMENTAR

  1. Nisu to heroji nego ratni zločinci…kakvi ste vi Hrvati, i koljače iz Jasenovca ćete nazvati ratnim herojima…čega se pametan stidi…

Comments are closed.