“Plenković je isti Milan Stojadinović. Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio. Srpski, ali vrhunski…”

0
Damir SENCAR / AFP / Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, kako prenose tamošnji mediji, u Borovu položio venac Spomen obeležja poginulim pripadnicima hrvatske policije uoči 30. godišnjice sukoba u Borovu selu, kojim su peraktično počeli ozbiljnije ratno delovanje na prostoru Hrvatske u vreme raspada Jugoslavije.

I ova prilika je iskorišćena da se u javnosti posvađaju predsednik i premijer Hrvatske, a Milanović je ovih dana premijera Andreja Plenkovića uporedio sa Milanom Stojadinovićem, predratnim premijerok Kraljevine Jugoslavije. Usput je prokomentarisao i Milorada Pupovca, prema kome je takođe poslao “otrovne strelice”.

Sporno je u hrvatskoj javnosti i ko će biti sa državnicima na polaganju venaca u Okučanima, jer se 1. maja u Hrvatskoj obeležava 26. godišnjica akcije “Bljesak”.

Tek, pošto se sve odvija u dve kolone, često pojedini funkcioneri nalaze između dve vatre.

Milanović je rekao da je to dogovoreno u formi usmene zapovesti i da je to oduvek tako u Hrvatskoj. Ali, poneki ministri ne žele da budu u njegovom društvu. I ne samo ministri.

“Tako je uvek, osim kad poneki ministar ponekad dobije napad od tablete za hrabrost, kad mu šef dolazi u Vinkovce, a upravo smo se razišli ko prijatelji ja i ministar. Predsednik je vrhovni zapovednik Hrvatske vojske uvek, ne u ratu, jer Hrvatska nikad nije bila u ratu, Tuđman nikad nije proglasio ratno stanje”, rekao je Milanović.

“Sad su lokalni izbori i sad su svi jako hrabri. Meni je ugodno u njegovom društvu, planirali smo ići u streljanu, ali podlegao je pritisku”, dodao je Milanović. “Danas sam ovde i htio sam se naći s načelnikom ove opštine, ne znam kako se zove, iz SDSS-a je. Na kafi, ne da on dolazi ovdee. Onda je nastala agonija, mora na konsultacije, na kraju on danas ne može. Sada je negde iza roleta, ja ga pozdravljam”, rekao je Milanović. 

Milanović se potom osvrnuo na Milorada Pupovca. 

“Pupovac mi je danas poručio da se dodvoravam ekstremnoj desnici. Nema veće dodvorice u istoriji hrvatske politike od njega”, kazao je Milanović. 

Prokomentarisao je i svoje jučerašnje poređenje Andreja Plenkovića i Milana Stojadinovića. 

“Isti stil, isti stil imaju. Poslušajte govore Milana Stojadinovića”, rekao je on.

Na novinarsku opasku “a Pašić?”, Milanović je rekao:

“A ne, Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski”.

Milanović je potom rekao kako je na ovaj način probudio interesovanje javnosti za Milana Stojadinovića koji je “pravio svinjarije po Hrvatskoj”, a posle se “spajtašio sa Pavelićem u Argentini”.

“Nisam rekao da je Hitler, to nije. Milan Stojadinović, Mićko, vojvoda od Čačka”, rekao je Milanović.

Plenković je odgovorio Milanoviću, ne za Milana Stojadinovića, već za kritike oko Okučana.

“Te tlapnje slušamo danima. Kako se kaže, onaj ko nema posla i s jarićima nešto radi”, rekao je Plenković.