Plenković: “Hrvatska za prijem država u EU, ali u skladu sa zaslugama…”

0
Printscreen/YouTube/Andrej Plenković

(Beta) – Hrvatski premijer Andrej Plenković učestvovao je danas na virtualnom sastanku na vrhu Berlinskog procesa, na kome su čelnici država članica te inicijative raspravljali o postignutom napretku i aktualnim izazovima regionalne saradnje na jugoistoku Evrope, saopštila je hrvatska vlada.

Na sastanku, koji je održan pod predsedavanjem Nemačke, predsednici država i vlada Berlinskog procesa razmotrili su dostignuća u sedam godina postojanja te diplomatske inicijative kojoj je cilj približavanje Zapadnog Balkana evrointegracijama, prenosi agencija Hina.

Plenković je istakao da Hrvatska podržava nastavak politike proširenja, zasnovane na individualnim zaslugama svake države, što je utvrđeno i na Zagrebačkom sastanku na vrhu tokom hrvatskog predsedavanja Saveta EU-a u maju 2020.

Naglasio je potrebu brzog postizanja konsenzusa o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju, kako bi se odmah mogli otvoriti pristupni pregovori, navodi se u saopštenju.

Premijer je posebno istakao potrebu nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine te sprovođenja ključnih reformi, posebno postizanja dogovora o promenama Izbornog zakona, uz puno poštivanje načela legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda.

On je rekao da hrvatska pozdravlja stupanje na snagu Sporazuma o ukidanju naknada za rouming u državama Zapadnog Balkana od 1. jula kao važno dostignuće koje će poboljšati digitalnu povezanost regije.

Bitno je osigurati protočnost kretanja roba, ljudi, kapitala i usluga među državama Zapadnog Balkana te Hrvatska pozdravlja konkretne inicijative u tom pravcu.

Plenković je rekao da je Hrvatska, kao izraz solidarnosti, donirala zemljama jugoistoka Evrope 360.000 doza cepiva.

Sastanak je potvrdio važnu ulogu Berlinskog procesa kao pokretača regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, što je dodatno važno u kontekstu prevladavanja društveno-ekonomskih posledica pandemije kovid-19.