Plenković: Hrvatska se ne slaže s Mađarskom o nizu pitanja, pa tako ni o proširenju EU

0
Printscreen/YouTube/Andrej Plenković

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da se s Mađarskom ne slaže o nizu pitanja budućnosti Evropske unije, pa tako ni o njenom proširenju.

“Mi smatramo da perspektivu proširenja imaju mnoge nama susedne zemlje i u tom procesu ćemo im pomoći, ali uz ispunjavanje kriterijuma”, rekao je Plenković novinarima povodom oglasa mađarskog premijera Viktora Orbana u hrvatskim medijima o mađarskoj viziji Evropske unije u kojem se, medju ostalim, predlaže prijem Srbije u EU.

Plenković je dodao da Mađarska ima “nešto drugačiji pogled na evropsku arhitekturu nego što ga ima Hrvatska”.

Upitan o plaćanju oglasa u hrvatskim dnevnim novinama, Plenković je odgovorio da to nije sporno i da Vlada ne utiče na marketing u novinama. On je dodao da je Orban objavio slične oglase i u drugim evropskim medijima povodom Konferencije o budućnosti Evrope.

Na Orbanov oglas reagovao je i predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je ocenio da je “stvarno bizarno da premijer jedne male države objavljuje takve manifeste”.

On se osvrnuo i na deo u kojem Mađarska predlaže prijem Srbije u EU rekavši da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Evropsku uniju i da “odluči da li je za EU ili Moskvu”.

“Nemam ništa protiv Moskve, ali treba odlučiti Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i tu će trebati da bude jasna”, rekao je Milanović.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da u vezi s proširenjem EU Hrvatska “insistira na proširenju koje se temelji na doslednom ispunjenju kriterijuma za članstvo, sprovođenju potrebnih reformi i ostvarivanju merljivih rezultata”. Uz to se dodaje da “to važi za sve države-aspirantice za članstvo, pa tako i za Srbiju”.

Orban je u oglasu izneo sedam predloga o budućnosti EU, ističući da se protivi evropskoj “superdržavi”.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo da “u vezi s budućnošću Evrope, ne delimo simplificirane stavove koje prenosi (Orbanov) oglas. Naše ideje i stremljenja u pogledu Evropske unije su poznati i teže snažnijoj uključenosti, povezanosti i sinergiji unutar evropske porodice”.

Hrvatska Radio-Televizija podseća na sajtu da je Mađarska poslednjih godina, a posebno poslednjih sedmica, predmet kritika Brisela i dela država članica EU zbog problematične vladavine prava, nezavisnosti sudstva, ljudskih prava i tretmana migracija i migranata.

Svojim predlozima Orban odgovara na te kritike i iznosi drugačiji model Evropske unije, manje integrisan i s manjim ovlašćenjima.

HRT navodi da Mađari smatraju da je integracija sredstvo, a ne sama sebi svrha i predlažu da se iz temeljnih ugovora EU izbrišu navodi o “sve tešnjem povezivanju”.