Plenković: Hrvatska ide na relaksiranje mera, ali ne smemo da ugrozimo situaciju…

0
(BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/MO)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da će mere protiv širenja koronavirusa u toj zemlji biti relaksirane pre Uskrsa, preneo je Index.hr.

“Ići ćemo na relaksiranje mera”, rekao je Plenković dodajući kako čekaju procene epidemiologa”.

“Važno je da sve te mere relaksiranja budu prilagođene epidemiološkim preporukama. Treba pažljivo procenjivati”, rekao je Plenković.

“Moramo da sprovodimo restriktivne mere, u skladu sa što normalnijem funkcionisanjem. Cilj je da relaksiranje mera ne ugrozi epidemiološku situaciju”, rekao je i potvrdio da će se relaksiranje mera koje se tiče otvaranja pijaca dogoditi pre Uskrsa.

“Komparativno gledajući, Hrvatska je u ovoj fazi izrazito dobro reagovala. Poduzeli smo pravovremene mere. One su rezultirale sporim širenjem zaraze, no iako je nažalost 16 ljudi preminulo, imamo nisku stopu smrtnosti u prvih nekoliko nedelja. Od početka epidemije u Kini, reagujemo dobro”, rekao je Plenković.

“Nastavljamo s politikom koja neće dovesti do problema u zdravstvenom sistemu, moramo nastaviti s nabavkom zaštitne opreme, zahvaliti lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom osoblju, u ovoj fazi moramo da sprovodimo restriktivne mere…”, rekao je hrvatski premijer.