Plasirali su priču da na BBC-ju Pekić priča protiv Jugoslavije: Zašto velikom piscu niko nije želeo da objavljuje knjige…

0
Foto privatna arhiva porodice Pekić

Pisac najduže fraze u srpskoj književnosti, kako ga je karakterisao Mihiz, o mukama sopstvenog zanata rekao je: „Pošto se piše malo, nedovoljno se zarađuje, a pošto se druge stvari rade, za pisanje se nema vremena i tako se stvara začarani krug.“

Kada je otišao u London, niko pet godina nije hteo da mu štampa knjige u Beogradu. Dva-tri pisca su plasirala intrigu kako je emigrirao da piše za „Tajms“ i govori na BBC-ju protiv Jugoslavije.

Zbog tih glasina nisu hteli da ga štampaju, bio je predao Nolitu rukopis „Kako upokojiti vampira“ i Nolit je platio avans, ali to se kod njih kiselilo, otezalo i posle dve godine su odustali.

U Srpskoj književnoj zadruzi je trebalo da se štampaju njegove drame i sve je bilo složeno, ali su posle rasturili slog. „Vampir“ je izašao tek 1977. godine.

Ali, što su mu više prepreka postavljali, on je više radio, pisao. Govorio je: “Sad pišem za fioku, ali to će biti objavljeno.” Tako je i bilo. Bio je to veliki stres – pisati i ne objavljivati, ali je on to stoički podnosio.

***

Iz knjige Aleksandra Đuričića “Borislav Pekić: Pisac i prorok” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 1. jula.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.