“Plaše me privatne žurke. Ako ih bude, sledi nam novi žestok talas posle 15. januara…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenio je danas da je zemlja i dalje u teškoj i ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji, zbog čega Novu godinu treba dočekati na drugačiji način.

“Na prvi pogled čini da pada broj zaraženih i hospitalizovanih, ali i dalje je visok broj preminulih. Ovog puta moramo na drugačiji način dočekati Novu godinu, ne kao što smo navikli”, rekao je Tiodorović za TV Prva, a prenosi N1.

“Većina Kriznog štaba je bila za mere koje smo predložili, da nema organizovanog dočeka Nove godine, ali ni reprize. Opet ćemo 11. januara procenjivati situaciju, kada ćemo videti hoćemo li popuštati ili pojačavati mere”, dodao je je dr Tiodorović.

Tiodorović je rekao da će restorani i kafići raditi do 18 sati, a posle praznika se vraćaju na rad do 20 sati.

“Jedino što me plaši, da li će privatne žurke, manje ili veće, možda biti veliki rizik u narednom periodu”, upozorio je on i predočio da oni koji prave takva okupljanje treba da znaju da su “možda i oni na redu, a da neće biti mesta u bolnicama”.

“Posle 15. do 20. januara ćemo imati novi talas, koji neće biti ništa manje žestok nego ovo što smo imali do sada, ukoliko se prave takve žurke”, ukazao je Tiodorović.

On je rekao da epidemijska kriva ima tendenciju blagog pada, ali je zabrinjavajuće da je i dalje veliki broj umrlih i to što su bolnice pune.

“Sa vakcinacijom u januaru, možemo u februaru imati broj imunih na niovu od 40 do 50 odsto, čime se približavamo onom broju neophodnom za kolektivni imunitet i verujem da od proleća naš život može početi da liči na onaj pre korona”, rekao je Tiodorović i naglasio da će sigurno primiti vakcinu “kada dođe red na njega”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500