Planovi za sahranu kraljice Elizabete: Biće za manje od dve nedelje, period žalosti za kraljevsku porodicu i do sedam nedelja…

0
EPA-EFE/NEIL HALL

(Beta) – Kraljica Elizabeta Druga biće sahranjena za manje od dve nedelje, a datum će izneti Bakingemska palata koja je danas saopštila da će period žalosti za kraljevsku porodicu trajati i do sedam nedelja.

Kovčeg sa telom kraljice biće donet u London i izložen u Vestminstersku palatu četiri dana pre sahrane, te će gradjanima biti omogućeno da odaju počast, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Velika sala je najstariji deo Vestminsterske palate, u srcu britanske vlasti. Na tom mestu bio je izložen i kovčeg Kraljice-Majke 2002, kada je više od 200.000 ljudi čekal u redu da joj oda počast.

Kovčeg će biti izložen na podignutom postolju – odru, ispod srednjovekovnog drvenog krova dvorane sagrađene u 11. veku. na uglovima platforme će biti vojnici iz jedinica koje služe Kraljevskom domu.

Kovčeg će u Vestminstersku palatu biti donet iz Bakingemske palate u sporoj povorci, uz vojnu i pratnju članova kraljevske porodice.

Narod će biti dužu ulica kojima će povorka proći, a u najvećim londonskim parkovima veliki ekrani će prikazivati penos.

Kovčeg će biti prekriven posebnom, kraljevskom zastavom, a u Vestminsterskoj palati na njega će biti postavljeni kruna, kugla i žezlo.

Potom će biti kratka verska i zatim će biti dozvoljen ulazak gradjanima da odaju počast.

Očekuje se da svečanst sahrane počne u Vestminsterskoj opatiji, u kojoj se krunišu britanski kraljevi i kraljice, navodi BBC. Tu je Elizabeta Druga krunisana 1953. i tu se udala za princa Filipa 1947.

Ceremonija će početi prenosom kovčega iz Vestminsterske palate u Vestminstersku opatiju na lafetu Kraljevske mornarice. Lafet je poslednji put korišćen 1979. na sahrani strica princa Filipa, lorda Mauntbatena, a lafet su vukla 142 pripadnika Kraljevske mornarice.

U povorci će biti novi kralj i članovi kraljevske porodice. 

Posle svečanosti u Opatiji, pogrebna povorka će kroz London otići do Vindzora gde će kovčeg s telom kraljice biti položen u posebnu kriptu Kapele Svetog Đorđa.