“Plan je da se demotiviše dolazak automobilom u centar grada…”: Gradonačelnik Beograda o problemu zagađenja

1
Profimedia

(Beta) – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić rekao je danas da je zagađenje vazduha jedno od najvažnijih tema za gradsku vlast i da kratkoročni cilj podrazumeva da se u centralnim delovima ne favorizuje automobilski prevoz, već da se preusmerava u drugim pravcima.

“U ovom trenutku je kroz akcioni plan pre svega ideja da to budu usporene zone saobraćaja, ograničenje od 30 kilometara u tim delovima grada. Da se tako ljudi demotivišu. Da ne idu u centralne delove grada”, rekao je Radojičić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Kako je naveo, duguročno je deo plana da se na obodima tih zona naprave garaže koje će omogućiti ljudima da se tu parkiraju da ne idu prema centru grada.

On je podsetio i da se radi na obilaznicama oko grada, koje će dorineti da vazduh bode bolji, kao kupovina novih vozila za javni gradski prevoz.

“Pola veka smo imali industrijalizaciju kakvu smo imali, i brigu o životnoj sredini kakvu smo imali”, rekao je Radojičić govoreći o razlozima zagađenja vazduha.

1 KOMENTAR

  1. Kada je prošle godine Beograd bio bez saobraćaja, vikendom zbog policiskog časa, imali smo najveće zagadjenje u svetu. Matematika je prosta, 2 mil stanovnika i 2mil vozila, grad treba da ima 5 mil stabala drveća.

Comments are closed.