Plan Al Kaide, u pet faza, koji je gotovo do kraja ispunjen… Šta je pošlo po zlu? – Čitajte u Nedeljniku

0
Foto: Profimedia

Bio je 11. mart 2005. godine kada je konačno objavljeno kakav je “dugoročni plan” Al Kaide. Svi su znali koja je osnovna ideja Bin Ladena i ostatka vrhuške te terorističke organizacije, ali je njihova nepredvidivost dovela do četiri i po godine duge strepnje.

“Al-Quds-al-Arabi” objavio je tog marta izvode iz dnevnika Saifa el Adela, jednog od najcenjenijih ljudi unutar organizacije, prema kojima bi strategija mogla da se ostvari kroz pet faza:

“1. Masovnim napadom na američkoj teritoriji, koji bi mogao da odnese brojne civilne žrtve, isprovocirati Sjedinjene Američke Države da pokrenu invaziju na neku od muslimanskih zemalja

2. Podstaći lokalni otpor protiv okupacionih snaga

3. Uvući u konflikt i susedne zemlje i tako Amerikance i njihove saveznike primorati na dug, naporan rat

4. Pretvoriti ’al kaidu’ u ideologiju, niz operativnih principa koje je moguće primeniti i u zemljama gde nema direktne komande, kako bi se napadima na američkesaveznike, sprečilo njihovo povlačenje iz rata

5. Američka ekonomija će konačno propasti 2020. godine, pod pritiskom rata na više različitih mesta. To će dovesti do propasti svetske ekonomije i političke nestabilnosti u čitavom svetu. Tada će početi globalni džihad i uspostavljanje vahabizma širom sveta”.

Kako je zapisao jedan jordanski novinar, inače cimer iz zatvorske ćelije El Zarkavija, ta je faza nazvana “Definitive Victory”.

Ovakva strategija potvrđuje da je Zapad potpuno pogrešno procenio trenutak u kom se Bin Ladenova grupa nalazi – nije to bio njen vrhunac, već sam početak plana.

Masovni napad na američkoj teritoriji je izvršen i od tog trenutka bezbednost je nanivou svetskih prioriteta prevazišla ljudska prava – svet je postao potpuno drugačije mesto. Ubijeno je hiljade ljudi, a predsednik SAD objavio je “rat protiv terorizma”.

Prema podacima NSA početkom 2002. godine Al Kaida je imala 170 boraca u svom sastavu, a u naredne četiri godine taj broj je dosegao više hiljada boraca u više od 40 država. U međuvremenu je “al kaida” stvarno postala ideologija islamskih fanatika, a teroristički napadi u Londonu i Madridu izazvali su bes i odložili izlazak zapadnih zemalja iz rata koji je klizio ka neuspehu. Nakon invazije na Avganistan i okretanja dela avganistanskih snaga protiv njih, nisu se, prema očekivanjima, spektakularno raspali, već su se povukli, pritajili i počelida deluju racionalno, na mestima gde su osetili da je protivnik slab. Irak je u tom smislu bio važan, američka slaba tačka. Pregrupisavanje i decentralizacija su urađeni kao po udžbeniku.

Ali šta je onda pošlo po zlu?

Dosije Al Kaida – uspon, pad i ponovno rođenje, pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka, 16. septembra, kao i na NStore.rs u digitalnom obliku