“Pitao sam jednom Đoleta kako uspe da ne zaplače na pesme, a on mi je rekao da zatvori oči…”

0
EPA-PHOTO/EPA/FEHIM DEMIR

Petar Alvirović, muzičar, pevač i gitarista poznate novosadske grupe “Apsolutno romantično” govorio je za 24sata.hr o svom prijatelju, Đorđu Balaševiću. Iako se posljednjih godina nisu intenzivno družili jer se Balašević povukao zbog zdravstvenog stanja i većinu vremena provodio u porodičnom domu, Petar i Đole ostali su u kontaktu do njegovog posljednjeg dana.

Petar Alvirović je zajedno sa svojim bratom, koji je takođe član ovog sastava, napisao je i otpevao mnogobrojne hitove koje Novosađani vrlo dobro znaju ali ne krije da je deo njegove karijere obeležio upravo Balašević. Alvirović se seća davne 1984. godine, kada je upoznao Đoleta.

“Ja sam tada bio u grupi Garavi sokak i pevali smo na jednoj proslavi zajedno s Đorđem, tada smo se upoznali. Kada smo brat i ja oformili grupu Apsolutno romantično i snimili prvi album, želeli smo mišljenje jednog umetnika, osobe koja će razumeti ono što radimo pa smo album 2000. godine odneli upravo Đoletu. Tako počinje naša saradnja, a iste te godine, pozvao nas je da gostujemo na njegovom koncertu na ‘Spensu’, na kojem je pevala i Severina te tako započinje i naše privatno druženje”, ispričao je za 24sata.hr.

Balašević je prepoznao potencijal u ovim momcima pa im je predložio da zajedno snime pesmu “Dajte mi vino, vino nek’ se toči” koja je već postojala, ali je tek u njihovoj verziji zaživela. Upravo ova numera našla se na Đoletovom poslednjem albumu pod nazivom “Maliganska”. Nakon ovog izvanvremenskog hita oni nastavljaju saradnju, a Đole ih poziva da budu gosti na njegovom albumu “Kao rani mraz”.

“Đole je sve sam pisao, bio je poseban umetnik, a mi smo imali čast da budemo deo njegovog životnog dela. Svirali smo i pevali zajedno po celom regionu. Išli smo i na vojvođansku turneju od Opova do Bođana i obišli oko 40 mesta. Gde god smo otišli svuda

Grupa Apsolutno romantično gostovala je na Balaševićevim koncertima oko četiri godine, nakon čega Đole odlučuje da u okviru svojih nastupa ubaci tamburaše Zorule, što su mu i “romantični” predložili te se svatko posvećuje svojoj muzici, ali ostaju dobri prijatelji. Nakon svih ovih godina, Petar ima samo reči hvale za neverovatnog čoveka koji mu je obeležio karijeru, ali i život.

“Bio je veoma duhovit, znali su da me bole obrazi od smeha ponekad. Bio je prirodan, dobar domaćin i saradnik, ma fantastičan čovek. Bio je mag svog zanata. Događalo mi se da ne mogu da otpevam njegovu pesmu do kraja jer mi se stezalo grlo. Plakalo mi se od tekstova i muzike koju je pisao. Jednom prilikom sam ga i pitao: ‘Pa kako Đole uspeš da ne zaplačeš?’, toliko su mu pesme dirljive, a on mi je odgovorio: ‘Ja zatvorim oči i ne gledam ni u koga’, jer u suprotnom bi i on zaplakao.

Alvirović je rekao i da je Đoletu Olivera, bila muza.

“Nikada neću zaboraviti kada je izdao album ‘Dnevnik starog momka’. Olivera je poludela kad je videla da svaka pesma nosi neko žensko ime pa se zapitala ko su sve te žene. Nije mogla da veruje šta je uradio, a nije ni znala da je upravo taj album u celosti bio posvećen njoj i da su svi inicijal ženskog imena, odnosno pesme, zajedno gradili rečenicu ‘Olja je najbolja’. Puno ju je voleo”, ispričao je Petar Alvirović.