Pitanje veroučiteljice iz Rijeke: “Da li biste sedeli pored monaha, srpskog vojnika ili homoseksualca?”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Veroučiteljica osnovne škole u Kastvu kod Rijeke tražila je od učenika da napišu da li žele ili ne žele da sede u vozu pored starijeg monaha s Biblijom, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina, pišu danas hrvatski mediji.

Na listiću sa zadatkom koji je veroučiteljica podelila učenicima osmog razreda, navode se i “afrička žena koja prodaje proizvode od kože”, “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, “Indijka s jednogodišnjim detetom” i “hrvatski tajkun”.

N1 navodi da su među ponuđenima i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od AIDS-a.

Učenici s popisa treba da izabru tri osobe s kojima bi želeli i tri s kojima ne bi želeli da putuju u istom kupeu, kao i razloge za i protiv.

Direktorka škole Sandra Krpan rekla je za N1 da joj je veroučiteljica objasnila da je nastavni listić upotrebila da bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude, ali da ga škola svejedno “ne podržava”.

“Apsolutno se kao škola zalažemo za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i podučavamo naše učenike. Neizmerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimerenih poruka prema našim učenicima”, rekla je direktorka.

O svemu će obavestiti i Ministarstvo obrazovanja, Riječku nadbiskupiju, a biće obavljena i stručno-pedagoška kontrola.