“Pitanje KiM? Lako je iz kafane svima majku majčinu, a kad sina vrate u kovčegu biće Vučić kriv”

12
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem programu TV Prve kaže da očekuje razgovor sa svima koji se interesuju za rešavanje pitanja KiM.

“Da ne bih filozofirao – za nas tu nema srećnog rešenja. Kakvo god da bude mi ne možemo biti posebno zadovoljni”, kaže Vučić.

Dodaje da će se čvrsto i snažno boriti za naše nacionalne interese.

“Da ponovo Kosovo vratimo za pregovarački sto i na pregovarački sto, ali ako ljudi misle da će velike zemlje da promene mišljenje – oni kažu da su granice na Balkanu nepromenljive, a za njih su granice takve da je Kosovo u sadašnjim granicama kakve oni vide”, kaže.

Pred nama je šest meseci teške političke borbe za prava našeg naroda, kaže predsednik, ali dodaje i da ne smemo da povećavamo očekivanja našeg naroda.

Na pitanje da li očekuje ultimatume navodi da očekuje pritiske.

O tom pitanju, smatra predsednik, ne može se postići konsenzus u Srbiji, jer “svi čekaju da se skloni Kosovo kao teret, neka to Vučić uradi, pa ćemo mi Vučića”.

“Mi smo znali kako da čuvamo naše nacionalne interese gurajući zemlju napred”, dodaje.

Kaže da sve što se dešavalo od “Brozovog režima, Miloševića, ali i prodavanje kuća” utiče na problem Kosova.

“Možemo li mi da budemo odgovorno društvo koje će da rešava svoje probleme ili to ne možemo, ili ćemo svi da sednemo u kafanu uzmemo pivo i svima ‘majku majčinu’. A šta ćeš kad ti sina vrate u kovčegu – hoće Vučić da bude kriv”, dodaje.

12 KOMENTARA

 1. Potrebna nam je temeljno drugačija spoljno-politička orjentacija. Sada smo viđeni kao neprijatelj zapada, pa i žanjemo rezultate takve politike. Neko će reći da se ništa ne bi promenio sve i da smo se drugačije postavili, i verovatno bi bio i u pravu. (?) O tome je trebalo davno pre razmišljati, ali mi, ni sada, ne razumemo šta nas sve tek čeka, našim opredeljenjem za anticivilizacijske snage. Prema neprijatelju se nema milosti, to je trebalo makar da naučimo do sada. Svi drugi, nama slični, u međuvremenu su “okrenuli ćurak”. Ne veruje im se i kažnjavaju ih. Ali, to je cena za naopakost od ranije. Prema nama mogu biti samo mnogo gori. No, ni to nije najgore što nas je snašlo i šta ćemo tek ispaštati. Mnogo je gore što ne vidimo da to što “branimo” nije dobro. E, tu nam neće biti spasa. Srbija je pijanac u kafani, koji ne pita koliki će ceh morati, na kraju da se plati.

 2. iako su gornji komentatori (i komentari) dosta u pravu, ipak treba postaviti i pitanje koje je i Alek naveo – “prodavanje kuća i zemlje” ! Nije to tek tako “prodavano” a da niko nije znao za to! naravno da se znalo, a SANU je po svojoj dužnosti (OZNA – dozna), morala da zna, stvar je (i veliki problem) u tome što je SANU bila tiho, ćutala a nije smela da ćuti! Daje li (samim tim) SANU saučesnik u izdaji zemlje? – svakako da jeste! Upravo MEMORANDUM govori o tome – na koji način SANU shvatala budućnost zemlje – rat! Taj rat – (ratovi) što ih Milošević vodio su izgubljeni jer je SANU računala samo rat na Kosovu a nije i na “građanske” ratove u Hr. i BiH a za tim i protiv NATO alijanse! dakle, u tome je zločin SANU protiv naroda i države Srbije, u svome (zakulisanom) ratnom “scenariju” da bi posle svih izgubljenih ratova – “prala ruke”! Mnogi autori famoznog MEMORANDUMA su otišli sa ovoga sveta prirodnim putem izvukavši se od javne osude i kazne, ali neki su još živi i njih treba pozvati i pitati da razsvetle taj deo istorije! Kako to da su oni spavali dok su šiptari i ustaše plele paukovu mrežu oko Srbije!?

 3. Granice Srbije su starije od kosovskih i medjunarodno priznate. Amerika i EU kazu da resenje mora da bude u skladu sa medjunarodnim pravom i da nema promena granica.
  Sta to mi imamo sa onima koji priznaju kosovu drzavnost, nek oni vide sta ce sad sto su trcali pred rudu.
  Sta je tu problem.
  Vucic je presednik Srbije sto znaci da nesme da popusta i to upravo postujuci medjunarodno pravo i nepromenjivost granica.
  U suprotnom, ako veliki zahtevaju promene granica Srbije onda Vucic da trazi zauzvrat promene granica BiH da R.Srpska dobije sto i Kosovo i Metohija ali takodje da trazi SAO Krajinu da mogu proterani Srbi iz Hrvatske da se vrate na svoja vekovna ognjista.
  Samo na taj nacin moze da vodi razgovore i nesme da pristaje iskljucivvanje prava srpskog naroda u okruzenju i skracivati svoju drzavu mimo svih zakona i prava.
  Aki su mocnici sa zapada odlucili da crtaju nove granice i stvaraju nove drzave, onda nek to primene na celom balkanu ne samo na Srbiji i da, da nam albanci vrate Skadarsku regiju.
  Ne moze nemaci i amerikanci da zadovolje svoje miljenike na stetu srpskog naroda sto rade od 1912 godine.

  • Politika je realna kategorija, a ne spisak želja. Kad god pomisliš da “neko nešto ne može”, treba odmah da se setiš da može. Mi nemamo nikakvu specifičnu težinu, a da toga nismo baš uvek sasvim ni svesni. Ono što bi se, u teoriji, možda i moglo držati, u praksi se ne isplati. Naprosto, prevelika je cena, a veoma mali realni interes. Kosovo je odavno takav primer, samo se nije imalo snage to i priznati. Previše je busanja u nacionalističke grudi, a malo je onih koji bi i pola trule jabuke zaista dali za to. Naprosto, lažemo sami sebe. Albanci bi, čak i sami, danas odbranili Kosovo od nas, jer im je važnije nego nama. A nisu sami!

  • Има да пита све оне од којих му је храна у тањиру.

 4. opet smesne kafanske izjave. uopste se ne radi o tome. ako se bojis pritisaka raspisi referendum. ako vecina srba hoce da preda kosovo predaj ga. ako nece onda prekini s tom trgovinom i kukanjem.

  • Уопште се не ради ни о томе. Не кука он ни за Косово, ни због притисака. Он кука како после тога да остане на власти.

 5. Господин председник републике очигледно спрема одступницу, немуштим изјавама, користећи кафански речник, претећи унапред нечијим родитељима са синовима у ковчегу, зарад безусловног признања резултата његове некомпетентне и нелегалне политике, у предстојећим преговорима. Господина председника, ако се већ не сећа како је поднео заклетву, пре “мајке мајчине”, треба поново подсетити да ова земља има Устав. Да све што он може, или мисли да се договори, мора бити у складу са њим, или, у супротном, нека иницира његову измену, са унетим постулатима тих преговора. Ништа више и ништа мање је обавеза, и не само Вучића, него било кога на власти. Стављати опет, резултате његових преговора у раван са масовним помором у Србији, ако се таква велеиздаја не прихвати, индикатор је самосвести о сопственој некомпетентности. Према томе, уколико председник није у стању ништа боље да постигне, од “статуса кво”, нека се тиме и не бави. Сам проблем Косова је само стање односа снага великих сила у одређеном моменту. Говорити о томе да су границе на Балкану непроменљиве може само неко тешко неупућен и ко никада није живео на њему, не спознавши да су се оне управо промениле. Србија једноставно не може своју територију прилагођавати спољнополитичким потребама запада, јер би и легално спроведено признавање Косова за независну територију, означавало крај Србије као државе, односно почетак њеног осипања. Уосталом, упрошћено, какав је онда смисао одбране земље ако ћемо свако парче да признајемо као независну државу ? А свако ко би и помислио да би такав споразум довео до некаквог вечног мира и окретања раду и сарадњи, храни се самообманама у циљу тренутног одржања сопственог конфора. Дугорочно, то би могао да буде само предах до следећег “мешања карата”. И на крају још једно подсећање за господина председника, увек постоји институт оставке и некада је боље часно одступити, него носити недоличне епитете, много дуже од сопственог живота.

 6. nemoj ti vucicu da odgovaras u nase ime, sta cemo mi. Raspisi referendum ako se ne bojis narodne volje. prestani da glumis pacenika.

 7. Ко је овластио актуелног председника Вучића да и даље пристаје на преговоре у оквиру ЕУ, која признаје “косову” и изједначава међународно признату државу Србију са отетим делом њене територије? Па и да постоји формално овлашћење, јасно је да ће ЕУ и Запад после отимања КиМ ићи на одузимање Бујановца и Прешева, а касније ту су и Санџак, делови Србије у којима су концентрисани Мађари, Бугари, Румуни… Стога, Вучић мора да од народа тражи мишљење на референдуму: да ли наставити “преговоре” у оквиру ЕУ или питање КиМ вратити у ОУН. У противном, прети сукоб са већинским расположењем грађана Србије.

Comments are closed.