“Pitam Džordana, važi li ono obećanje, a on odgovori: ‘Ako sam obećao, nemamo problem”: Kukoč o tome zašto ga je baš Majkl uveo u Kuću slavnih…

0

Bivši hrvatski košarkaš Toni Kukoč, član čuvenih generacija Jugoplastike i Čikago Bulsa imenovan je 11. septembra u klasu 2021. košarkaške Kuće slavnih, posle godina tokom kojih je nepravedno ostajao bez nagrade.

Kukoč je trostruki NBA prvak sa Čikago Bulsim, da tim Bulsima, jednom najbolji šesti igrač godine, peterostruki najbolji igrač Evrope. Tri puta osvajao je Evroligu, sa onom Jugoplastikom, tri put je bio MVP fajnl-fora, a s hrvatskom je osvojio tri medalje. Srebro s Olimpijade 1992. godine, bronzu sa Svetskog prvenstva 1994. godine i bronzu s Evrobasketa godinu kasnije. U Kuću slavnih izabran je zajedno sa Pol Pirsom, Kris Bošom i Veberom, Ben Valasom…

U intervjuu za hrvatski portal Indeks, je pričao i o partijama golfa s bivšim saigračem Majklom Džordanom i njegovim metodama na treningu zbog kojih je “Poslednji ples” Bulsa, između ostalog, bio tako uspešan.

“Kao i svakom sportisti, znači mi da sam priznat u svom sportu. Većeg priznanja od ulaska u Kuću slavnihi u košarci nema. Rekao sam da ako uđem u Kuću – super, ali ako se to i ne dogodi, a živeću i bez toga… U svojih 20 godina igranja napravio sam što sam napravio. E sad, ako to neko ceni i misli da je dovoljno za Hall of Fame, onda sjajno, ako neko misli da nije, ja na to više ne mogu uticati. Kada se to dogodilo, bio sam presrećan”, priča Kukoč.

“Našao sam se u prostoriji u kojoj su bile sve generacije košarke, 75 godina NBA lige. Bil Rasel, Oskar Robertson… Bilo mi je zadovoljstvo da pričam s tim ljudima. Uživao sam da ih slušam i gledam kako oni razmišljaju o košarci. Stojimo Dino (Rađa) i ja, i nešto pričamo, a odjednom do nas dođe Ajzea Tomas sav nasmejan i počinje priču kako smo mu mi omiljeni igrači i traži da se slika s nama”, dodaje Hrvatski reprezentativac.

Kukoč je rekao kako mu je tom prilikom čuveni NCAA trener Džej Rajt rekao jednu poučnu i neverovatnu stvar, kada je bivši košarkaš konstatovao da je u svojih 20 godina karijere možda pet koševa dao desnom rukom.

“Samo se nasmejao i rekao je da to nije tačno, te da pogledam svoje slike iz karijere te da ću videti da je na većini njih lopta u mojoj desnoj ruci. Stvarno, pogledao sam i bio je u pravu. Znači, čovek je neke detalje o meni znao bolje od mene. Takve situacije ti daju utisak da pripadaš”, rekao je Kukoč.

Apropo priča o vremenu kada se igrala najbolja košarka u NBA ligi, Kukoč je rekao da će svaka generacija reći za period u kom su igrali da je najteži. Čini se, kako kaže Kukoč, da se u njegovo vreme igrala čvršća košarka. Odnosno da se mnogo toga dopuštalo na parketu. Fizička košarka.

“Utakmice su nekad bile puno jače, ne brže, nego baš jače. Danas NBA radi na tome da se zaštite najbolji igrači. Da više ne gledamo teške faulove kao što su nekad bili na Tomasu, Birdu ili Džordanu. Jako mi se svidela jedna rečenica Kobi Brajanta kad su ga pitali zašto igra sa slomljenim prstom. Rekao je da su neki ljudi skupljali novac celu godinu da bi ga mogli da ga gledaju kako igra i samim tim nije smeo da dozvoli da ne bude na terenu. Najbolje igrači naplaćuju ulaznice i zato ih čuvaju”, kaže Kukoč.

Istakao je da svaka era ima neke svoje benefite i mane.

“Sećam se da je kod nas u Bulsima važilo pravilo da su četvorke i petice mogle da šutiraju za tri samo u poslednjoj sekundi. Ako bi to napravili ranije, a promaše, Fil (Džekson) bi ih kaznio s 500 dolara. Danas se očekuje od takvih igrača da u petoj sekundi mogu da šutiraju”, kaže Kukoč.

Kada je primio priznanje u Kući slavnih, koje je odavno zaslužio, Kukoču je prezenter bio Majkl Džordan. Toni ističe da je to odavno dogovoreno, još kada je Majkl primljen u “Hall of Fame”.

“Igrali smo golf i taman ga pitam da li bi želeo biti prezenter ako ikad uđem u Kuću, a on me je prekinuo i samo je dovršio moju misao. Obećao mi je da će on biti taj koji će me uvesti u Kuću. Od tada je prošlo puno godina i kad sam saznao da će se to dogoditi, poslao sam mu poruku važi li i dalje ono obećanje. Odgovorio mi je kratkom porukom: ‘Ako sam ti obećao, onda znaš da nema problema'”, priča Toni.

“Međutim, ispostavilo se da mu se ćerka udaje baš 11. septembra. Pozvao me i zamolio da mu oprostim, ali da mora ćerku da odvede pred oltar. Nisam mu zamerio. Ipak, desetak dana nakon toga mi se opet javio i rekao da su zbog kovida otkazali venčanje i pitao me važi li poziv i dalje. Bio je dva sata tu zbog mene i onda odleteo nazad”, rekao je Kukoč.