“Pitaćemo Beograd kako je za dan izlečeno više od 4.000 ljudi…”

0
Foto: Profimedia

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore poručili su da žele da se pridržavaju pravila i preporuka koje dolaze iz EU, u vezi sa otvaranjem granica.

Predložili su da se otvaranje crnogorskih granica u drugoj fazi borbe sa kovidom 19 vrši ka onim zemljama koje imaju nizak epidemiološki nivo rizika koji je postavljen na 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Međutim, sa nekim državama imaju problem, a među njima je i Srbija.

Kako navode, s obzirom na to da nekoliko država u svetu ne prijavljuje broj oporavljenih slučajeva, samim tim, za njih nije bilo moguće izračunati broj aktivnih slučajeva te je Institut, preko uobičajenih stručnih kanala zamolio za pojašnjenje kolege u tim državama, kako bi osigurali da svi putnici u međunarodnom saobraćaju imaju jednaku mogućnost da doputuju u Crnu Goru, poštujući gore definisani epidemiološki uslov.

Zahtev za istim pojašnjenjem će biti upućen i Institutu za javno zdravlje Srbije, kažu u crnogorskom Institut za javno zdravlje.

Navode i da je u narednom periodu moguća izmena metodologije.

“Čekajući stav Evropske unije po pitanju definisanja kvantifikovanih kriterijuma za otvaranje eksternih granica, moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju SZO-u i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti ali i ispoštovao konsenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut”, rekli su iz Instituta.