
Pita sa orasima i kokosom idealna je uz kafu ili čaj, korice su tako hrskavo mekane da se topa u ustima, a nadevi sočni.
Sastojci za koru:
200 g margarina
150 g šećera
4 žumanca
1 vanilin šećer
400 g brašna
1 prašak za pecivo
Sastojci za nadev od oraha:
250 g mlevenih oraha
150 g šećera
1 kašika ruma (opciono )
50 ml mleka (po potrebi malo više)
Sastojci za gornji sloj:
4 belanca
150 g šećera
50 g kokosa
Priprema kore:
Otopite margarin, dodajte šećer i dobro izmešajte.
Dodajte žumanca i vanilin šećer, pa umutite žicom.
Dodajte brašno i prašak za pecivo i sve sjedinite dok se ne poveže.
Testo blago oblikujte rukom, podelite na dva dela i svaki stavite u kesu.
Jedan deo stavite u frižider.
Drugi deo stavite u zamrzivač.
Priprema nadeva od oraha:
U posudu stavite mlevene orahe i šećer.
Dodajte rum i mleko – samo toliko da orasi budu navlaženi.
Mešajte duže dok se masa ne poveže. Ako je potrebno, dodajte još malo mleka, ali pažljivo.
Formiranje kolača:
Pleh dimenzija 30×20 cm obložite papirom za pečenje.
Izvadite deo testa iz frižidera i izmrvite ga u pleh, pa rukom poravnajte i oblikujte koru.
Preko kore nanesite ceo nadev od oraha.
Gornji sloj od kokosa:
Umutite belanca sa šećerom dok ne postanu čvrsta.
Dodajte kokos i pažljivo promešajte.
Sipajte smesu preko oraha i poravnajte.
Završni korak:
Izvadite deo testa iz zamrzivača i narendajte ga ravnomerno preko belog sloja.
Rasporedite testo rukom da bude jednako svuda.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C , 35 minuta.
Kada se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu.
Izvor: Domaći recepti



Goran
Margarin i šećer su veoma opasni.Zameniti ih .