Pit Butidžidž se povukao iz trke za demokratsku nominaciju za predsedničke izbore

0
Foto: Profimedia

Pit Butidžidž, koji je ušao u demokratsku predsedničku trku kao relativno nepoznat političar da bi se, posle neočekivanog uspona, pozicionirao kao budućnost stranke, okončao je svoju trku za Belu kuću, prenosi VOA.

38-godišnji Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, ratni veteran iz Avganistana i prvi otvoreno gej predsednički kandidat u Americi, pobedio je tesnom većinom na prvim stranačkim izborima – kokusima u Ajovi, i završio na drugom mestu u Nju Hempširu. Međutim, zamah koji je dobio u tim ruralnim, mahom belačkim državama nije se nastavio u Nevadi i Južnoj Karolini – državama sa rasno raznovrsnijom populacijom.

Na kokusima u Nevadi bio je treći a u Južnoj Karolini osvojio samo 3 odsto glasova Afroamerikanaca.

Da je osvojio nominaciju, bio bi prvi otvoreno gej predsednički kandidat jedne od dve velike stranke u američkoj istoriji. Butidžidževo seksualno opredeljenje nije bilo u centru njegove kampanje iako ga je suprug Česten Butidžidž, nastavnik kojim sa kojim se venčao 2018, redovno pratio na skupovima i susretima sa biračima tokom kampanje.

Povlačenje umerenog demokrate iz trke moglo bi da pomogne bivšem potpredsedniku Džou Bajdenu, koji je pobedio u Južnoj Karolini i pokušava da preotme prvu poziciju od liberalnog favorite Bernija Sandersa na predstojećim stranačkim izborima u 14 država, na takozvani “super utorak”.

Butidžidž je trku za Belu kuću završio u svom Saut Bendu, a pristalicama je poručio da je njegov izborni štab započeo “nemoguće putovanje” sa osobljem od četiri člana, bez velike liste imejlova i bez ličnog bogatstva.

“Ušli smo u ovu trku da porazimo sadašnjeg predsednika i uvedemo novu vrstu politike”, rekao je Butidžidž pristalicama. “Sada je vreme da se povučemo i pomognemo da se naša stranka i zemlja ujedine”.