Pismo Blinkena članovima Predsedništva BiH: Povlačenje iz institucija BiH biće sankcionisano

1
Foto Beta/(Olivier Douliery/Pool via AP)

 (Beta) – Američki državni sekretar Entoni Blinken je u pismu članovima Predsedništva BiH ponovio stav SAD da će jednostrano povlačenje iz državnih institucija BiH biti sankcionisano, objavio je sarajevski portal istraga.ba.

“Kao svedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, SAD ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim merama, uključujući i razmatranje sankcija”, navodi se pismu.

Koraci ka podrivanju institucija BiH, piše Blinken u pismu koje je u posedu istrage.ba i oslobodjenja.ba, ugrozili bi ne samo evropsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodna za privredni oporavak i strana ulaganja.

Američki državni sekretar pozvao je sve strane na dijalog, a dotakao se i izmena Izbornog zakona BiH.

“To zahteva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje napred. Stabilnost i prosperitet predloga zakona zahtevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve gradjane”, napisao je Blinken.

Ne možemo dopustiti, kako je naveo, da još jedan izborni ciklus prodje bez unapredjenja  integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

“Izborni zakon i ograničene ustavne reforme takodje su od ključne važnosti za rešavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda”, piše u pismu dostavljenom članovima Predsedništva BiH.

Blinken podseća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u martu ove godine, navodeći da je pisao u “duhu dubokog partnerstva” koje dele SAD i BiH.

“Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja preti regionalnoj stabilnosti. Želeo bih ponovo da istaknem stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredeljenost SAD da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, sa dva entiteta i Distriktom Brčko”, napisao je Blinken.

On je pozvao članove Predsedništtva BiH na predanost za deeskalaciju trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s medjunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

1 KOMENTAR

  1. Да у Србији постоји политика патриотска свест требало би најмање нас педесет хиљада да демонстрира испред амбасаде САД-е, због ужасно једностраног приступа ситуацији у БиХ, а на штету српског народа. Посебно са акцемтом на срамну констатцију како Дејтонски споразум није урезан у камену. Али урезана је жеља за слободом и правдом српског народа, ма где био. Тај Дејтонски споразум је уважио мрву интереса српског народа, али, изгледа, да је та мрва за САД превелика. Треба бити спреман на све, осим на предају.

Comments are closed.