Pionir antivirus softvera Džon Mekafi pronađen mrtav u zatvoru: Sud u Španiji prethodno odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama…

0

Tvorac antivirus softvera Džon Mekafi pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u Barseloni, nakon što je ranije danas španski sud odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama koja ga je teretila za utaju poreza, prenosi Gardijan.

Katalonsko ministarstvo pravde saopštilo je da sve ukazuje da je sedamdesetpetogodišnji Džon Mekafi izvršio samoubistvo u zatvoru.

U saopštenju za medije je navedeno da su lekari pokušali da ga spasu, ali je nakon nekoliko neuspelih pokušaja proglašen mrtvim.

Mekafi, osnivač istoimene softverske kompanije, uhapšen je na aerodromu u Barseloni u oktobru 2020 godine, dok je trebalo da se ukrca na let za Istanbul.

Tužioci savezne države Tenesi su ranije optužili Mekafija za utaju poreza jer nije prijavio prihod od promocije kriptovaluta dok je obavljao konsultantske poslove, kao i prihod od prodaje prava na svoju životnu priču za dokumentarni film, a sve u periodu od 2016. do 2018. godine.

Na saslušanju je rekao da su optužbe na njegov račun politički motivisane.

Mekafi je tvrdio da su optužbe koje je podnela američka poreska služba (IRS) povezane sa njegovim neuspehom da se kao predstavnik Libertarijanske stranke kandiduje na predsedničkim izborima 2020. godine.

Mekafi se osamdesetih obogatio patentiranjem “Mekafi” antivirus softvera koji i danas nosi njegovo ime. Mekafi je sebe opisao kao “gurua kriptovaluta”, tvrdeći da zarađuje 2.000 dolara dnevno.