(Beta-AFP) – Bivši američki pilot čiji je avion oboren iznad BiH 1995. godine i koji je preživeo šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mesto u ministarstvu Odbrane SAD, saopštio je Pentagon.

Skot O’Grejdi (Scott O’Grady) (55) postavljen je za zamenika ministra odbrane koji će biti zadužen za medjunarodnu bezbednost. 

O’Grejdi je u junu 1995. godine, tada po činu kapetan, postao nacionalni heroj jer je preživeo šest dana u šumi u blizini Bihaća, pošto je njegov avion F-16 pogodjen raketom. 

Pilot, koji se katapultirao sa visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. O’Grejdi je tada imao malu rezervu hrane sa sobom ali je kao pilot obučen za takve situacije uspeo da preživi koristeći plodove prirode.
Komanda marinaca je organizovala potragu i izvukla ga iz okoline Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su bosanski Srbi sprovodili intenzivnu potragu za njim.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu „Return with honors“ u kojoj je opisao svoje preživljanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao preduzetnik i konsultant, navodi se u biografiji koju je preneo Pentagon.

Tagovi

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.