Food influencerka Gourmana poslala nam je predlog za nedeljni ručak – a ovo je jedno od njenih omiljenih jela.

SASTOJCI:

  • 1 pileće belo meso sa kožurom podeljeno na 2 polovine
  • 2 bataka karabatak sa kostima i kožurom
  • 10 zelenih maslina sa košticom
  • 5,6 trakica kore limuna (ljustilicom)
  • 4 šnite dimljene slanine
  •  cela glava belog luka
  •  1 kašika miso paste
  • 600 ml mleka
  • opciono šaka ukišeljenog crnog luka
  • 2 veze blitve
  • 1/2 veze mirodjije
  • so
  • maslinovo ulje

PRIPREMA:

  1.  Dobro posušiti piletinu ubrusom i posoliti obilno sa svih strana
  2. U velikom livenom tiganju ili livenoj šerpi na par kašika ulja, kad se zagreje položiti piletinu tako da koža bude dole i peći 10ak minuta. Ako morate malo mrdnite piletinu nakon 5,6 minuta tamo gde najviše deluje da hvata, ali se trudite da ne mrdate mnogo, treba da se uhvati korica
  3. Obrnite piletinu i u tiganj ubacite parčiće slanine, limunovu koru, cele očišćene čenove belog luka (sve sem jednog čena), masline, i ukišeljen luk
  4. Nakom minut-dva ubaciti i miso i blago ga promešati da se proprži a zatim sipati mleko. Poklopiti poklopcem ili ako nemate, umotati u foliju i smanjiti temperaturu na srednju. Kuvati tako oko 40 minuta
  5. Za to vreme naseći blitvu, i oprati pasulj iz konzerve. Nakon 40 minuta izvaditi piletinu iz tiganja na veliki tanjir i ubaciti blitvu i procedjen pasulj, promešati. Zatim vratiti piletinu odozgo i kuvati još 10 do 15 minuta da se sos ukuva, blitva smekša i ukusi sjedine. Skloniti sa vatre
  6. Posuti maslinovim uljem, sveže nasečenom mirodjijom, i sokom pola limuna. Dosoliti po potrebi. Jesti uz pirinač ili pire krompir, ili dobar prepečen hleb

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.