
Food influencerka Gourmana poslala nam je predlog za nedeljni ručak – a ovo je jedno od njenih omiljenih jela.
SASTOJCI:
- 1 pileće belo meso sa kožurom podeljeno na 2 polovine
- 2 bataka karabatak sa kostima i kožurom
- 10 zelenih maslina sa košticom
- 5,6 trakica kore limuna (ljustilicom)
- 4 šnite dimljene slanine
- cela glava belog luka
- 1 kašika miso paste
- 600 ml mleka
- opciono šaka ukišeljenog crnog luka
- 2 veze blitve
- 1/2 veze mirodjije
- so
- maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Dobro posušiti piletinu ubrusom i posoliti obilno sa svih strana
- U velikom livenom tiganju ili livenoj šerpi na par kašika ulja, kad se zagreje položiti piletinu tako da koža bude dole i peći 10ak minuta. Ako morate malo mrdnite piletinu nakon 5,6 minuta tamo gde najviše deluje da hvata, ali se trudite da ne mrdate mnogo, treba da se uhvati korica
- Obrnite piletinu i u tiganj ubacite parčiće slanine, limunovu koru, cele očišćene čenove belog luka (sve sem jednog čena), masline, i ukišeljen luk
- Nakom minut-dva ubaciti i miso i blago ga promešati da se proprži a zatim sipati mleko. Poklopiti poklopcem ili ako nemate, umotati u foliju i smanjiti temperaturu na srednju. Kuvati tako oko 40 minuta
- Za to vreme naseći blitvu, i oprati pasulj iz konzerve. Nakon 40 minuta izvaditi piletinu iz tiganja na veliki tanjir i ubaciti blitvu i procedjen pasulj, promešati. Zatim vratiti piletinu odozgo i kuvati još 10 do 15 minuta da se sos ukuva, blitva smekša i ukusi sjedine. Skloniti sa vatre
- Posuti maslinovim uljem, sveže nasečenom mirodjijom, i sokom pola limuna. Dosoliti po potrebi. Jesti uz pirinač ili pire krompir, ili dobar prepečen hleb