PIK Bečej štiti kulturnu baštinu dvorca Fantast

  0
  Foto: MK Group

  Imovinsko-pravni odnosi u vezi sa dvorcem „Fantast”, pripadajućim objektima i parcelom, rešavaju se u procesu restitucije, po zahtevu Matice srpske. 

  PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa „Fantast“  i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih 5 godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra.

  Međutim, kako kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture i dvorac će biti konzerviran od 1. marta, a čitava lokacija i objekti na njoj će biti obezbeđivani o trošku kompanije PIK Bečej.

  Kao društveno odgovorna kompanija, PIK Bečej je dodatno, svim zaposlenima u dvorcu ponudio drugo radno mesto u okviru ovog poljoprivrednog sistema.

  Nadamo se da će nadležni organi ubrzati donošenje pravosnažne odluke u procesu restitucije kako bi dvorac „Fantast“ dobio svog vlasnika i bio iznova otvoren za posetioce.