Nova ministarka zdravlja u Norveškoj Silvi Listhaug izazvala je žestoke polemike jer je rekla da ljudima ne bi trebalo braniti da jedu, puše i piju koliko žele.

Ona je takođe izjavila i da su pušači postali otpadnici društva, piše BBC.

Populistička političarka poznata po antimigrantskim stavovima nedavno je imenovana za novu ministarku zdravlja, godinu dana pošto je morala da odstupi zbog spora oko zakona o bezbednosti.

Kritičari kažu da ona zapravo „ne zna ništa o javnom zdravlju“.

„Javno zdravlje shvatam vrlo jednostavno. Ne planiram da budem moralna policajka i govorim ljudima kako da žive, ali pokušaću da im pomognem da dobiju sve informacije, pa neka sami odluče“, rekla je ministarka na norveškoj televiziji NRK.

Ona smatra da ljude treba pustiti da puše, piju i jedu crveno meso onoliko koliko žele.

„Vlasti mogu da informišu, ali ljudi sami znaju šta je dobro za njihovo zdravlje“.

S obzirom da je i sama pušač, Listhaug kaže da se oni osećaju kao otpadnici u društvu.

„Oni koji puše, osećaju se izopšteno iz društva. Nekada moraju i da se kriju. To je baš glupo. Pušenje šteti zdravlju, a odrasli moraju da znaju šta je dobro za njih“.

Ona kaže da jedina stvar koju može da uradi kao deo vlasti je da pruži ljudima informacije, pa da sami donesu odluke šta je dobro, a šta ne za njih.

„Zato treba raditi na kontroli koja će sprečiti mlade ljude da uopše počnu da puše i koja će pomoći starijima da prestanu“.

Ministarka zdravlja kaže voli da zapali cigaretu u posebnim prilikama.

Sekretarka norveškog Udruženja za borbu protiv raka An Lize Rejel kaže izjave ministarke potencijalno mogu da štete javnom zdravlju.

„Mnogi će se složiti sa tim što je rekla. Ali to može da unazadi javno zdravlje“, kaže An Lize Rejel.

Ministarka Listhaug, čija je desničarska Napredna stranka deo koalicije predvođene konzervativcima od ranije je poznata po kontroverzama.

Prošle godine je morala da da ostavku na mesto ministarke pravosuđa nakon što je laburiste i hrišćanske demokrate optužila da su im „prava terorista“ važnija od nacionalne bezbednosti.

Te dve stranke blokirale su zakon koji bi vlastima omogućio da oduzmu državljanstvo osobama osumnjičenim za terorizam.

Hrišćanske demokrate tada su zapretile da će, ako Listhaug ne odstupi, srušiti vladu.

Pre dve godine javnost ju je ismejala kada je iz spasilačkog čamca skočila u Sredozemno more kako bi osetila kako je to biti migrant.

Komentara

  1. Zvrk
    9. maja 2019. 01:58

    Jedna žena protiv fašizma! Izgleda da toliko racionalnih i ima tamo.

  2. Anonimni
    10. maja 2019. 23:02

    Ona je uciteljica koja je do sada bila na 4 ministarska mesta: za lokalnu samopravu, pravde, integracije i sada za opste zdravlje . Ne podnosi strance. Podseca me na nase ministre .. bez obrazovanja, a sve zna. Daje ovakve izjave po novinama i tv u da bi se o njoj pisalo i tako dize na neki nacin rejting stranke. To je kod nas radio kolvn Seselj..ona je malo stilizovanija od njega ali je u sustini istih namera kao i on..Uzas od zene..

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.